Anticorupţia şi dezvoltarea economică
La Bucureşti, a fost lansat, marţi, Raportul de Competitivitate elaborat de Camera de Comerţ Americană în România, la cinci ani de la ultima evaluare.
Valentin Țigău, 30.03.2016, 13:01
Raportul Camerei de Comerţ Americane privind competitivitatea economiei româneşti, si lansat, marti, la Bucuresti, recunoaşte evoluţia pozitivă a ţării în clasamentele globale ale competivităţii, dar semnalează decalajul încă foarte mare faţă de media UE în privinţa PIB pe cap de locuitor. Printre indicatorii care au înregistrat o evoluţie pozitivă faţă de ediţia din 2011 a raportului se numără lupta împotriva corupţiei, gradul de conectare la internet şi ponderea angajaţilor din tehnologia înaltă şi medie. Prezent la lansare, vicepremierul Costin Borc s-a adresat investitorilor precizând că, în România, se pot face afaceri bune.
Costin Borc: “Cred că România încă suferă de o problemă de percepţie; cred că a face afaceri în România este o experienţă pozitivă şi vorbesc ca fost conducător de companie multinaţională în urmă cu câteva luni, iar dvs sunteţi aici pentru că faceţi afaceri bune, dacă nu ar fi aşa nu aţi mai fi aici! Nu spun că este uşor să faci afaceri în România, dar în final reuşiţi să vă conduceţi companiile către rezultatele aşteptate.”
Adjunctul şefului Misiunii diplomatice a SUA la Bucuresti, Dean Thomson, a punctat faptul că, în ciuda progreselor recente, România mai are multe de făcut în direcţia continuării reformelor, cu accent pe dezvoltarea sustenabilă şi pe deplina respectare a statului de drept.
Dean Thomson: “Sistemul de reglementări din România este încă lipsit de coeziune şi viziune pe termen lung, iar România trebuie să răspundă acestei provocări prin adoptarea şi punerea în aplicare a reglementărilor în mod transparent, previzibil şi stabil. România are în continuare nevoie de reforme structurale care vor reduce barierele de reglementare, vor încuraja o mai mare dezvoltare a antreprenoriatului şi vor asigura deschiderea diverselor sectoare spre o competiţie internaţională şi investiţii sporite”.
Într-un mesaj transmis cu ocazia lansării Raportului, preşedintele Klaus Iohannis arată, la rândul său, că lupta împotriva corupţiei trebuie să continue şi că numai prin rezolvarea acestei probleme majore se poate valorifica potenţialul real al economiei româneşti . Şeful statului afirmă că, în România, este nevoie de un mediu de afaceri performant şi că dezvoltarea economică nu poate exista fără piaţă şi libertate economică, fără proprietate privată şi antreprenoriat.
Aceste beneficii, mai spune şeful statului, au fost dobândite prin sacrificii mari, acum mai bine de 25 de ani, la momentul Revoluţiei române din decembrie 1989. El şi-a exprimat încrederea că SUA pot deveni, în perioada următoare, unul dintre primii investitori străini din România, indicând că, în acest sens, cooperarea economică se poate extinde, iar pentru investitorii americani domeniul IT&C poate deveni un adevărat hub.