Viaţa după „Colectiv”
Familiile şi prietenii tinerilor care au murit în incendiul de la clubul Colectiv au înfiinţat o asociaţie, care îşi propune să acţioneze, astfel încât să determine autorităţile să prevină astfel de tragedii, dar şi să-i sancţioneze pe cei responsabili.
Mihai Pelin, 28.03.2016, 12:52
În memoria celor 64 de tineri care au murit în toamna anului trecut, în devastatorul incendiu din clubul bucureştean Colectiv, familiile şi prietenii victimelor au înfiinţat Asociaţia Colectiv. Organizaţia îşi propune să pună presiune pe autorităţi pentru a limita reapariţia unor astfel de situaţii, dar şi sancţionarea celor responsabili pentru tragicele evenimente. Eugen Iancu, membru fondator şi tatăl unuia dintre tinerii care au murit în urma incendiului, spune că nici până în acest moment autorităţile nu şi-au asumat responsabilitatea pentru modul deficitar în care au gestionat situaţia. Mai mult, el este nemulţumit că anchetele desfăşurate ulterior nu au incriminat nici un vinovat.
Eugen Iancu:”Vrem ca justiţia să îşi facă treaba, să fie lăsată în pace să îşi facă treaba. Suntem părinţi care ştim cine s-a opus ca timp de o săptămână copiii noştri să plece din spitale în străinătate: ministrul Nicolae Bănicioiu, secretarul de stat Raed Arafat şi managerii din spitale. Sunt spitale unde nu s-a acţionat deloc pentru a se elimina toxinele. Doctorii au muncit, dar au salvat oare vieţi? Poate îşi făceau mai bine datoria dacă ieşeau în acel moment în faţă televiziunilor şi spuneau: Oameni buni, luaţi-i acum de aici, pentru că la noi condiţiile sunt astea.”
Asociaţia Colectiv îşi propune să desfăşoare mai multe activităţi în memoria victimelor, între care înfiinţarea un centru de educaţie muzicală sau campanii pentru introducerea în şcoli a educaţiei specifice situaţiilor de urgenţă. Vinovaţii pentru incendiu sunt cercetaţi de procurori, care au cerut o nouă expertiză, a patra, până la data de 1 aprilie.
Anchetatorii spun că cele trei rapoarte de până acum – realizate de Institutul Naţional de Cercetare pentru Securitate Miniera şi Protectie Antiexplozivă, Institutul de Criminalistică şi Parchetul General – se contrazic şi generează confuzii. Sub presiunea opiniei publice, ministrul sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a spus că instituţia pe care o conduce urmează să prezinte o analiza detaliată a modului în care s-a intervenit.
Patriciu Achimaş-Cadariu: “Analizăm tehnic şi sunt oameni care în acest moment au plecat din minister, dar cărora li se solicită punctele de vedere, şi vom prezenta din punct de vedere tehnic o analiză a acestor lucruri. Altfel, orice luare de poziţie de tip emoţional mi se pare în afara unei judecăţi corecte şi la obiect.”
La rândul său, secretarul de stat Raed Arafat, căruia raportului îi pune la îndoială unele decizii, a precizat că i-a trimis premierului un răspuns documentat tehnic la aspectele pe care le-a dorit clarificate.