Participarea României la operaţiunile FRONTEX
România va contribui la efortul european pentru gestionarea crizei migraţiei cu încă 70 de poliţişti, şase autospeciale, două nave de patrulare şi alte mijloace logistice.
Corina Cristea, 21.03.2016, 13:12
Subiect dominant al agendei politice a ultimelor luni, criza migraţiei rămâne problema majoră căreia UE trebuie să îi găsească soluţie. Reuniţi la Bruxelles, liderii comunitari au ajuns la un acord important cu Turcia, pentru gestionarea situaţiei. Potrivit acordului, începând de duminică, de la miezul nopţii, toţi migranţii care sosesc în insulele greceşti dinspre Turcia vor fi retrimişi acolo, dacă cererea lor de azil a fost respinsă. În schimb, statele europene vor reloca mii de imigranţi direct din Turcia.
Acest mecanism are un caracter excepţional şi temporar, iar odată ce procesul de migraţie va fi stopat, va putea fi activată schema de admisie umanitară voluntară, la care statele membre pot contribui. Acordul reprezintă un pas important, a apreciat cancelarul german, Angela Merkel, potrivit căreia, demonstrează că Europa este capabilă să gestioneze astfel de provocări. Îl vom transforma, acum, în măsuri practice şi demonstrează că am făcut un pas important pe calea către o soluţie durabilă la criza refugiaţilor şi nu doar o soluţie fictivă.”
Prezent la summitul de la Bruxelles, preşedintele Klaus Iohannis a salutat acordul şi şi-a exprimat încrederea că astfel se va reduce semnificativ sau chiar stopa fluxul de imigranţi ilegali. Klaus Iohannis a precizat că deciziile luate vineri nu introduc cote suplimentare pentru România, relocarea migranţilor urmând să se facă în cadrul cotelor aprobate anul trecut. Potrivit acestora, autorităţile române au acceptat primirea a peste şase mii de refugiaţi, în următorii doi ani.
UE s-a angajat, pe de altă parte, să accelereze procesul de utilizare a celor 3 miliarde de euro alocate deja pentru a ajuta Turcia, iar după epuizarea acestora vor fi acordate alte 3 miliarde de euro. În schimb, Ankara s-a angajat să ia toate măsurile pentru a preîntâmpina crearea de noi rute de migraţie.
În urma angajamentelor asumate de preşedintele Klaus Iohannis la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, România va contribui la efortul european pentru gestionarea crizei migranţiei cu 70 de poliţişti, 6 autospeciale, două nave de patrulare şi alte mijloace logistice, a anunţat, ministrul român de interne, Petre Tobă. România a făcut astfel una dintre cele mai consistente oferte de sprijin, după cele ale Franţei şi Germaniei.
Pentru coordonarea acestei misiuni internaţionale s-a înfiinţat la Atena, la Ministerul Apărării elen, o celulă operaţională. România participă deja în misiunile Frontex cu 72 de poliţişti, 10 autospeciale, o navă şi un elicopter, fiind al doilea contributor după Germania.