Opinii privind modificarea Legii Radioului şi a Televiziunii publice
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea condideră că Guvernul ar trebui să se implice mai mult în rezolvarea situaţiei financiare a TVR.
Eugen Cojocariu, 02.03.2016, 19:32
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea condideră că Guvernul ar trebui să se implice mai mult în rezolvarea situaţiei financiare a Televiziunii Publice. El spune că din punctul de vedere al Partidului Social Democrat, iniţiativa legislativă de modificare a legii de organizare şi funcţionare a SRTV şi SRR ar trebui să fie adoptată cât mai curând de Parlament, ceea ce ar putea oferi o soluţie pentru TVR:
„Noi modificăm legea, în sensul că vrem să depolitizăm, este un angajament luat de noi anul trecut. Sper să iasă rapid legea, să fie adoptată. Consiliul de Administraţie va fi desemnat ca şi până acum, prin propunerile venite de la partide dar managerul va fi desemnat de către Consiliul de Administraţie apolitic. (…) Nu e înregulă faptul că Guvernul nu vrea să se implice în salvarea TVR. Am vorbit cu colegii mei, încercăm să căutăm aici, în Parlament, o soluţie dar nu e corect ca guvernul să stea de-o prate, având toate instrumentele financiare şi administrative. Până la urmă soluţia va fi cea posibilă. Obiectivul principal este să salvăm TVR-ul. Ar fi o ruşine naţională ca TVR să se închidă”.
Pe de altă parte, deputatul PNL Dan Cristian Popescu afirma miercuri în emisiunea Radio România Actualităţi „Probleme la zi” că proiectul de lege care modifică Legea de funcţionare a Societăţilor Române de Radiodifuziune şi de Televiziune nu va rezolva actuala situaţie a TVR. În opinia sa e necesară o analiză rapidă a tuturor contractelor încheiate la nivelul acestei instituţii.
Senatorul PSD Alexandru Cordoş, afirma în aceeaşi emisiune că elementele de politizare nu ar trebui să aiba loc în Consiliul de Administraţie al TVR. El preciza că susţine, cu anumite modificări, proiectul de lege care modifică Legea de funcţionare a Societăţilor Române de Radiodifuziune şi de Televiziune.
Situaţia bună a Radiodifuziunii este şi un bun exemplu pentru modul în care trebuie rezolvată situaţia de la TVR, afirma vicepreşedintele ALDE Graţiela Gavrilescu. În opinia sa, cele două instuţii media vor obţine rezultate doar sub conducerea unor foarte buni profesionişti, indiferent dacă aceştia provin sau nu din mediul politic.
UNPR este de acord cu o parte dintre modificările propuse pentru Legea de funcţionare a Radiodifuziunii şi Televiziunii publice. Senatorul Haralambie Vochiţoiu, liderul grupului UNPR din Senat, preciza că trebuie consultaţi specialiştii din administraşia şi sindicatele celor două instituţii, pentru ca Parlamentul să poata apoi lua o decizie în deplină cunoştinţă de cauza. În opinia sa, funcţionarea celor două instituii asigură dreptul de informare al cetăenilor români şi libertatea de exprimare, cu accent deosebit pe respectarea criteriilor de performanţă.
Deputatul Szabó Ödön – vicelider al grupului UDMR din Camera Deputaţilor preciza că activitatea Radioului şi Televiziunii publice trebuie evaluată în mod separat, iar activitatea celor două instituţii nu trebuie amestecată, problemele specifice TVR fiind cele care necesită o atentie deosebita. În opinia sa este necesar un consens politic parlamentar pentru a se regândi structura Televiziunii publice şi pentru a reseta activitatea acestei instituţii. În caz contrar, spune deputatul UDMR, nicio echipă managerială nouă nu va putea rezolva problemele existente, precizând că, fără o decizie urgentă în sensul rezolvării acestora, actuala situaţie din TVR s-ar putea prelungi mult timp.
Liderul sindical Gabriel Chifu, de la Federaţia Publisind, a apreciat în emisiunea „Probleme la Zi” că aplicarea iniţiativei legislative ar putea avea consecinţe grave pentru Radioul public. El a ţinut să atragă atenţia că rezolvarea problemelor cu care se confruntă Televiziunea Română nu ar trebui să afecteze stabilitatea Societăţii Române de Radiodifuziune, unde managementul s-a dovedit eficient. Ca variantă de lucru, Chifu a propus verificarea modului în care s-au cheltuit banii la Televiziunea publică şi identificarea celor responsabili pentru pierderile şi datoriile înregistrate.