Noi opinii despre situaţia TVR şi a Radioului public
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, senatorul ALDE Dumitru Pelican şi preşedintele Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor, Gigel Ştirbu, despre situaţia radiodifuzorilor publici din România.
Eugen Cojocariu, 28.02.2016, 19:50
Situaţia în care se află Televiziunea Română reclamă măsuri urgente de redresare economică şi organizatorică, afirmă preşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Valeriu Zgonea. El susţine că este nevoie de o regândire a legislaţiei care să separe conducerile administrative şi executive ale Televiziunii şi Radioului public:
Eu cred că Consiliul de Administraţie al Televiziunii publice şi al Radioului trebuie să fie depolitizat, astfel încât să propunem omeni capabili să găsească soluţii în managementul acestor instituţii, păstrând fundamentul şi raţiunile pe care cele două instituţii le-au avut. Este dificil să spun care sunt soluţiile. Eu cred că Guvernul trebuie să ia nişte decizii, pentru că sunt foarte multe datorii care sunt istorice şi care trebuie să fie într-un fel eliminate, asta pe termen scurt, cu un plan de management. Înseamnă până la urmă şi un ajutor de stat”.
Pe de altă parte, senatorul ALDE Dumitru Pelican consideră că proiectul de modificare a legii de funcţionare a SRR şi SRTV propus de social-democratul Georgică Severin este alcătuit în pripă şi fără o dezbatere reală. Dumitru Pelican a atras atenţia că un astfel de proiect de lege nu este binevenit într-un an electoral:
Probabil că se caută acum o soluţie rapidă, este şi an electoral şi este o greşală incomensurabilă, iar în momentul în care desparţi funcţia de preşedinte de cea de director general şi acest director general este repede demis de Consiliul de Administraţie înseamnă că nu-l vrei decât o păpuşă pe care îl pui acolo să asculte tot, până la urma urmei, de politic. Nu! Nu trebuie făcut aşa ceva. Este doar o iniţiativă, repet, de fugă care nu schimbă cu nimic datele problemei”.
Dumitru Pelican a mai arătat că situaţia financiară dificilă în care se află Televiziunea Română a fost provocată de un management defectuos.
Proiectul de modificare a legii de funcţionare a Societăţilor Române de Radiodifuziune şi de Televiziune, propus de social-democratul Georgică Severin, nu rezolvă situaţia în care se află televiziunea publică, afirmă deputatul liberal şi preşedinte al comisiei de cultură din Camera Inferioară a Parlamentului, Gigel Ştirbu. El a atras atenţia că propunerea legislativă nu face decât să creeze o nouă funcţie de conducere la cele două instituţii:
Un articol din această proiecţie legislativă spune faptul că preşedintele Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune nu mai deţine funcţia şi de director general, ceea ce mă poate duce cu gândul că directorul unei instituţii de media poate fi schimbat de către consiliul de administraţie, care are o mare componentă politică, o dată la două luni. Păi, un om care este schimbat din două în două luni nu mai poate face performanţă”.