Discuţii privind alegerile locale
Formaţiunile politice româneşti dau semne că au început antrenamentele, în aşteptarea marilor bătălii electorale din 2016. Maniera în care vor fi decişi aleşii locali împarte clasa politică de la Bucureşti.
Florentin Căpitănescu, 02.02.2016, 12:18
Uşor-uşor, partidele politice româneşti îşi pregătesc terenul pentru alegerile locale şi legislative de anul acesta. Astfel, formaţiunile parlamentare şi-au centrat atenţia, în ultima vreme, pe Legea electorală, care prevede desfăşurarea scrutinului local într-un singur tur, după principiul “câştigătorul ia totul”. Proaspătul Guvern tehnocrat de la Bucureşti a fost prins la mijloc în dezbaterea lansată de liberali, care i-au cerut cu insistenţă premierului Dacian Cioloş să se implice în modificarea actualei legislaţii.
Tot liberalii, al căror principal argument este lipsa de legitimitate a unui ales local care ar putea intra în posesia mandatului fără să culeagă mai mult de 20-30% din voturi, i-au propus premierului şi variante de lucru. Una simplă, cum este OUG, şi una mai complicată, cum este considerată procedura asumării răspunderii în Legislativ, în special pentru un cabinet de tehnocraţi, care nu are o majoritate parlamentară fermă.
La rândul său, Cioloş a declarat, din start, că Executivul său nu se poate implica într-o manieră abruptă în viaţa politică, fiindcă aşa s-ar traduce – susţine el – modificarea unei legi adoptate în Parlament. Cu atât mai mult cu cât este un subiect sensibil, încărcat cu o mare miză electorală. Totuşi, Cioloş a decis să exploreze subiectul, odată cu întâlnirile pe care le-a avut, luni, cu liderii formaţiunilor parlamentare.
Premierul, după consultări: ”Nu accept ca Guvernul să fie folosit ca instrument de oricare partid pentru a-şi atinge obiectivele strict de partid. Eu cred că o astfel de dezbatere ar trebui să continue, pentru ca pe viitor să fie clar ce vrem. Fiindcă observ că, în momentul de faţă, nici partidele nu ştiu exact ce vor. Ceea ce am concluzionat este că există o majoritate în Parlament care nu doreşte, acum, o modificare acum a regulilor jocului”.
Majoritate dominată de marele partid de stânga PSD, care nu respinge, în principiu, propunerea, ci doar momentul în care a fost adusă in discuţie, cu puţine luni înaintea localelor. Noul Parlament – cred pesediştii – va fi în măsură să decidă schimbarea legii, mai ales că acesta va avea la dispoziţie suficiente resurse de timp, până la viitoarele alegeri, în 2020.
Analiştii pronostichează că, aşa cum se întâmplă de regulă în politica românească, în lupta giganţilor, PSD şi PNL, câştigătorul va fi decis de partidele mici, unele chiar de buzunar, din Parlament. UDMR, UNPR şi ALDE susţin localele într-un singur tur, în timp ce propunerea liberală este îmbrăţişată de Mişcarea Populară şi Partidul Social Romanesc (PSRO).