O nouă sesiune parlamentară
Parlamentarii români se întorc la muncă, într-o sesiune ce se va desfăşura sub semnul alegerilor.
Roxana Vasile, 01.02.2016, 12:05
Deputaţii şi senatorii români s-au întors, de luni, la lucru, în prima sesiune parlamentară pe 2016 şi penultima din mandat. Se va desfăşura sub semnul alegerilor locale din iunie şi al parlamentarelor de la sfârşitul anului. Demisia, în noiembrie trecut, a guvernului de coaliţie dominat de social-democraţi şi învestirea unuia tehnocrat au fost văzute de mulţi drept un respiro pentru ca politicienii doritori de funcţii să-şi pregătească cele două întâlniri cu electoratul, pe zi ce trece tot mai dezamăgit de prestaţia aleşilor lor.
Nu puţini sunt cei fie acuzaţi în cel mai bun caz de indolenţă, fie aduşi în faţa justiţiei pentru fapte de corupţie sau învinuiţi că, profitând de fotoliul confortabil pe care îl ocupă, îşi urmăresc interesele personale, în defavoarea celor ale comunităţilor pe care au fost votaţi să le reprezinte. Din această perspectivă, sesiunea Parlamentului de la Bucureşti va debuta sub semnul controverselor, de altfel extrem de vocale, legate de alegerea, în luna iunie, într-un singur tur, a primarilor.
Cu doar mai puţin de o jumătate de an înainte de scrutinul local, Partidul Naţional Liberal insistă asupra modificării Legii electorale astfel încât să se revină la două tururi, în condiţiile în care acest demers mai este susţinut doar de micul partid Mişcarea Populară. O altă lege importantă, prioritară pe agenda parlamentarilor, este cea privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite, trimisă spre reexaminare de preşedintele Klaus Iohannis la finalul anului trecut. Partidul Social Democrat susţine că actul normativ trebuie să sprijine cetăţenii aflaţi în incapacitatea de a-şi plăti creditele lunare pentru achiziţionarea unei locuinţe dar, în acelaşi timp, să nu afecteze major sistemul bancar.
Social-democraţii doresc, totodată, punerea de acord a legislaţiei cu deciziile Curţii Constituţionale şi reluarea dezbaterilor pentru modificarea legii Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, motivată de criticile aduse de Comisia Europeană la adresa României în ultimul raport al Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Numai elaborarea unui pachet legislativ coerent ar da un semnal puternic la Bruxelles că Parlamentul susţine activitatea justiţiei, inclusiv prin avize favorabile la solicitările procurorilor anti-corupţie de începere a urmăririi penale împotriva acelor aleşi suspectaţi de corupţie.
Un aviz în acest sens – care va fi dat încă de la începutul acestei sesiuni parlamentare – a fost cerut la adresa senatorului Gabriel Oprea, fost vice-premier şi ministru de Interne, bănuit de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul. Vedete ale sezonului parlamentar de primăvară 2016 vor fi şi legile cu impact social şi bugetar, unele cu posibil iz electoral. De interes sunt şi discuţiile despre privilegiile pe care aleşii înşişi şi le-au acordat: majorarea salariilor unor categorii de demnitari, precum şi pensii speciale pentru actuali şi foşti membri ai Legislativului şi pentru aleşii locali.