Republica Moldova – Ce şanse are premierul desemnat?
La Chişinău, premierul desemnat Ion Sturza anunţă că va cere votul de încredere al Parlamentului pe 4 ianuarie.
Valentin Țigău, 29.12.2015, 12:47
Premierul desemnat al Republicii Moldova, Ion Sturza, a anunţat, luni, că va prezenta pe 2 ianuarie 2016 programul de guvernare şi componenţa noului Cabinet de miniştri, urmând ca, pe 4 ianuarie, să ceară votul de încredere al Parlamentului de la Chişinău. Până atunci, vor continua consultările în vederea elaborării programului de guvernare şi formării viitorului Cabinet bazat, probabil, pe principiul neafilierii politice a membrilor – aşa cum doreşte premierul Sturza. Lista miniştrilor va fi gata sâmbătă, iar duminică, Guvernul propus urmează să semneze o declaraţie de integritate.
Radio Chişinău transmite că, între timp, în legislativul Republicii Moldova, s-a constituit o nouă forţă politică, compusă din 34 de deputaţi din totalul de 101. Platforma Social-Democrată „Pentru Moldova” – alcătuită din parlamentari plecaţi din Partidul Comuniştilor (pro-rus) şi ai Partidului Democrat (fost partener al forţelor de centru şi de dreapta în cadrul fostei Alianţe proeuropene de guvernare) – ar urma să facă o nominalizare proprie pentru funcţia de premier.
Amintim că Ion Sturza a fost desemnat la 21 decembrie, de către şeful statului, Nicolae Timofti, pentru funcţia de premier. Candidatul a avut întrevederi cu deputaţii Partidului Liberal-Democrat, Partidului Liberal şi Partidului Popular European (formaţiuni pro-europene), în timp ce fracţiunile Partidul Democrat şi Partidul Socialist au refuzat să se întâlnească, declarând că nu vor susţine candidatura acestuia la funcţia de prim-ministru.
Situaţia politică din Republica Moldova rămâne incertă, câtă vreme nu a fost identificat numărul necesar de deputaţi care să voteze Guvernul Sturza. În cazul în care, până pe 29 ianuarie, nu va fi învestit un Guvern, Parlamentul de la Chişinău va fi dizolvat şi vor fi convocate alegeri anticipate. Criza politică prelungită duce, implicit, la adâncirea crizei economice. Experţii estimează că fosta republică sovietică, majoritar românofonă va resimţi şi în 2016 efectele recesiunii din acest an, în condiţiile în care economia şi-a epuizat resursele, suferă din cauza menţinerii restricţiilor comerciale ruseşti, a absenţei unor politici comerciale bine coordonate şi a deteriorării climatului investiţional.
Totodată, promovarea unor reforme pare dificilă, în lipsa unui Guvern cu împuterniciri depline şi a unei majorităţi parlamentare care să susţină un asemenea program. Analiştii politici sunt rezervaţi în ceea ce priveşte şansele de reuşită ale Cabinetului pro-european Sturza şi întrevăd mai degrabă o regrupare a forţelor de stânga, capabile să constituie o nouă majoritate, convenabilă Moscovei şi cu şanse considerabile de reuşită.