Românii între Crăciun şi Revelion
Românii au petrecut Crăciunul în linişte, după ce au făcut cumpărături până seara târziu în Ajun şi au golit rafturile magazinelor şi hypermarketurilor.
Daniela Budu, 28.12.2015, 12:56
Crăciunul din acest an a fost cel mai sigur şi cel mai liniştit din ultimii cinci ani, a anunţat Ministerul român de Interne. 37 de mii de poliţişti, jandarmi, pompieri, poliţişti de frontieră şi angajaţi SMURD au contribuit la asigurarea conditiilor necesare. La nivelul tuturor Unităţilor de Primiri Urgenţe, numărul pacienţilor a crescut în noaptea de Crăciun cu 20% faţă de o seară obişnuită, cu toate că medicii recomandaseră mai multă moderaţie în ceea ce priveşte mâncarea şi consumul de alcool.
În perioada sărbătorilor de iarnă, vânzările cresc la unele produse cu până la 200%. În general, însă, clienţii fac cumpărături în luna decembrie cu 35 de procente mai mult decât în alte luni ale anului. Cele mai căutate au fost şi în 2015 produsele alimentare pentru mesele festive, brazii, decoraţiunile de casă şi jucăriile.
Şi piaţa creditelor a avansat în acest an, pe fondul relansării consumului, al reducerii dobânzilor şi al măsurilor de relaxare fiscală adoptate de Guvern. Premierul Dacian Cioloş a declarat că deficitul pe anul viitor se va situa în jurul celui prognozat – de până la 3%, dar guvernul trebuie să fie foarte atent pentru a feri ţara de o destabilizare economică pe termen lung. El a precizat că 2016 nu va fi un an al austerităţii, dar a evocat necesitatea implementării de reforme în anumite instituţii din cadrul Executivului precum administraţia, transporturile, sănătatea şi educaţia.
Anul acesta, angajaţii din sănătate au primit majorări de 25%, la fel şi personalul didactic. Cât priveşte moneda naţională – leul – aceasta a fost relativ stabilă, chiar dacă au existat câteva episoade de depăşire a pragului de 4,5 lei pentru un euro. Analiştii spun că variaţiile mai importante au fost determinate, în principal, de influenţe ale unor factori externi. Totuşi, leul a înregistrat variaţii mult mai reduse decât alte valute ale ţărilor din regiune, precum Ungaria sau Polonia. De la 1 ianuarie 2016, trei dări importante se reduc: taxa pe valoarea adăugată, impozitul pe dividende şi cel pentru micile afaceri.
Prima zi a anului viitor aduce TVA redusă la 20%, ceea ce înseamnă că toate produsele ar trebui să fie mai ieftine, iar românii să rămână cu mai mulţi bani în buzunar. Impozitul pe dividende va scădea de la 16% la 5%. Sunt veşti bune şi pentru micii patroni. Cei care au mai mulţi angajaţi vor plăti un impozit pe venit de 1%, iar cei fără salariaţi – 3%. Toate aceste măsuri vor lăsa un gol bugetar de aproape zece miliarde de lei (2,2 miliarde euro), bani pe care Guvernul speră să-i recupereze, în parte, din creşterea economică de anul viitor.