Pensii speciale pentru primari şi parlamentari
În contextul în care pensiile românilor vor creşte, de anul viitor, cu doar 5%, parlamentarii şi aleşii locali şi-au votat pensii speciale.
Daniela Budu, 22.12.2015, 13:03
Şi aleşii locali, nu doar parlamentarii, vor avea pensii speciale! Senatul, în calitate de for decizional, a adoptat luni legea potrivit căreia primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii Consiliilor Judeţene care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare au dreptul, la încetarea mandatului, la indemnizaţie pentru limită de vârstă, dacă nu sunt realeşi pentru un nou mandat. Legea privind pensiile aleşilor locali a primit 86 de voturi „pentru” şi doar un vot „împotrivă”.
Potrivit noului act normativ adoptat, cea mai mică indemnizaţie specială pentru un mandat complet este de 891 de lei (circa 190 de euro), care se adaugă la pensia normală. Cel mai mare bonus la pensie îl va primi persoana care a îndeplinit mandatul de Primar al Capitalei, respectiv 2.130 de lei (circa 480 de euro), pentru cei patru ani la şefia Capitalei. Sumele cresc proportional cu numărul de mandate, dar nu mai mult de trei.
Singura veste proastă este că cei care benficiază şi de alte pensii speciale, precum cea de parlamentar, de exemplu, trebuie să opteze pentru una dintre acestea. De această prevedere a legii nu pot beneficia persoanele care au fost condamnate definitiv pentru comiterea unei infracţiuni de corupţie. Dacă PSD anunţase, deja, că susţine iniţiativa, care de altfel le aparţine şi lor, liberalii au contestat legea şi au spus că nu sunt de acord cu pensii speciale pentru aleşii locali, în schimb au susţinut nevoia adoptării unui sistem salarial unitar pentru bugetari, inclusiv pentru aleşii locali. Ei au ieşit din sală înaintea votului.
Amintim că, în luna noiembrie, proiectul de lege fusese adoptat tacit de Camera Deputaţilor, iar comisiile de specialitate din Senat au acordat un raport favorabil. Discutarea legii, luni, în Senat vine la mai puţin de o săptămână de când Parlamentul a adoptat şi proiectul de lege privind pensiile speciale ale parlamentarilor şi în contextul în care, pensiile românilor vor creşte cu 5% de la 1 ianuarie, iar majorarea salariului minim pe economie este condiţionată de emiterea unei Hotărâri de Guvern până la sfârşitul anului.
Ministerul Muncii trebuie să analizeze toate propunerile, prognozele şi datele primite din partea sindicatelor şi patronatelor, pentru excluderea riscului de destabilizare a unor sectoare economice crescând salariul minim. Pentru legea pensiilor speciale, deja adoptată, nu există încă o estimare a impactului bugetar. Legea pensiilor pentru aleşii locali va fi trimisă spre pomulgare preşedintelui Klaus Iohannis, care poate cere reexaminarea actului normativ.
De altfel, şeful statului solicitase Legislativului şi reexaminarea legii privind pensiile deputaţilor şi senatorilor, însă aceştia au acceptat doar unele observaţii. După votul de săptămâna trecută din plenul Parlamentului, preşedintele este nevoit să promulge actul normativ prin care sunt introduse pensiile speciale pentru parlamentari.