Evoluţiile economice şi fundamentarea bugetului
Guvernul român organizează miercuri o dezbatere publică asupra proiectului de buget pe 2016, la care vor participa miniştrii finanţelor, transporturilor, fondurilor europene şi agriculturii.
Daniela Budu, 08.12.2015, 13:14
Executivul de la Bucureşti vrea să adopte, în această săptămână, proiectul bugetului de stat pe anul viitor, după care să-l trimită Parlamentului spre dezbatere şi aprobare. Apărarea, Internele, Educaţia şi Sănătatea sunt domeniile care primesc cei mai mulţi bani în 2016, iar mai puţini – Ministerul Muncii şi cel al Transporturilor. Veniturile bugetare prognozate sunt cu 3,6 miliarde de lei (0,8 miliarde euro) mai mari decât anul acesta, iar cheltuielile majorate cu aproximativ 13 miliarde de lei (3 miliarde de euro) ar urma să acopere inclusiv măsurile de relaxare fiscală aprobate deja de Guvern şi Parlament.
Calculele au fost făcute pentru un nivel maxim de deficit de 3% din PIB, admis de Uniunea Europeană, şi pe o creştere economică estimată la 4 procente. Cât priveşte eventuala creştere a salariului minim pe economie, ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a declarat că o aceasta trebuie corelată cu efectuarea unui studiu de impact care să analizeze efectele unei astfel de decizii în sectorul privat, în primul trimestru al lui 2016.
Oficialul a declarat că majorarea poate avea un efect de reducere a competitivităţii firmelor româneşti, astfel încât acestea să fie nevoite să renunţe la o parte din salariaţi sau să-şi reducă producţia sau exporturile. Totodată, ar putea îndepărta investitorii în anumite sectoare de activitate şi ar putea avea un efect ascuns de migrare a forţei de muncă din zona albă în zona gri sau neagră. Potrivit lui Dragu, creşterea salariului minim îi poate afecta şi pe noii intraţi pe piaţă, pe tineri, sau pe angajaţii cu calificare redusă.
Un impact extrem de redus ar avea asupra sectorului public în condiţiile în care salariile bugetare au fost deja majorate cu 10% până la 25%. Discuţiile au loc în condiţiile în care actualul Guvern a decis să îngheţe, deocamdată, salariul minim pe economie la 1.050 de lei (238 euro), deşi vechiul Executiv promisese majorarea acestuia la 1.200 de lei (272 de euro) de la 1 ianuarie 2016. Partidul Social Democrat a anunţat că nu va accepta ca salariul minim să nu fie majorat. Liderul partidului, Liviu Dragnea, a atras atenţia Guvernului că valoarea de 1200 de lei, prevăzută în proiectul de buget elaborat de fostul Cabinet Ponta pentru salariul minim pe economie, a fost stabilită pe baza unui studiu realizat de Ministerul Muncii, la solicitarea FMI.
La rândul său, copreşedintele Partidului Naţional Liberal, Alina Gorghiu, a afirmat că liberalii sunt de principiu mulţumiţi de proiecţia bugetară şi a subliniat că Guvernul Cioloş are nevoie de sprijin. Pe de altă parte, Institutul Naţional de Statistică a anunţat că Produsul Intern Brut a crescut cu 3,7% în primele trei trimestre ale anului, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2014. La creşterea PIB-ului au contribuit toate ramurile economiei, cu excepţia agriculturii, silviculturii şi pescuitului.