Discuţii pe marginea proiectului de buget
Guvernul intenţionează să adopte proiectul bugetului de stat pe 2016 în şedinţa din această săptămână. Ulterior, documentul va merge la Parlament, pentru dezbatere şi aprobare.
Valentin Țigău, 07.12.2015, 13:27
Apărarea, Internele, Educaţia şi Sănătatea sunt domeniile care primesc cei mai mulţi bani, anul viitor. Potrivit proiectului postat pe site-ul Ministerului de Finanţe şi comunicaţiile vor beneficia şi ele de mai multe fonduri. Vor fi majorate bugetele administraţiei prezidenţiale şi ale celor două Camere ale Parlamentului. Mai puţin bani vor primi Ministerele Muncii, Afacerilor Externe, Transporturilor, Mediului, Energiei, Finanţelor şi Justiţiei. Veniturile bugetare prognozate sunt cu 3,6 miliarde de lei( circa 820 de milioane de euro) mai mari decât în acest an, iar cheltuielile – majorate cu aproximativ 13 miliarde de lei – ar urma să acopere inclusiv măsurile de relaxare fiscală aprobate deja de Guvern şi Parlament, anul acesta. Se estimează o creştere economică de aproximativ 4% şi un deficit bugetar de 3% din PIB, admis de Uniunea Europeană.
Guvernul nu va majora, de la 1 ianuarie 2016, la 1.200 de lei salariul minim pe economie, până la realizarea unui studiu de impact, iar bugetarii nu vor primi, nici anul viitor, tichete de masă, vouchere de vacanţă, premii şi ore suplimentare. Cât priveşte fondurile destinate Bisericii pentru lăcaşele de cult, acestea vor fi zero, cu toate că vor creste salariile personalului clerical şi neclerical; masura este viu comentata în spatiul public. Ministrul finanţelor, Anca Dragu a declarat că executivul consideră prioritară renovarea unităţilor de învăţământ, înaintea cheltuielilor pentru biserici.
Anca Dragu: Avem nenumărate şcoli, în România, care nu pot primi autorizaţia de funcţionare, pentru că nu au toalete în şcoală. Biserica are la dispoziţie venituri proprii şi beneficiază şi de facilităţi fiscale, deci pot fi continuate lucrările de construcţie. De asemenea, se pot atrage şi fonduri europene.
Guvernul se aşteaptă ca proiectul de buget să nu sufere schimbări semnificative în Parlament şi crede că partidele ar trebui să fie de acord că orice decizie luată în scop electoral, anul viitor, când vor avea loc alegeri locale şi parlamentare, nu este benefică pentru ţară. In linii mari, guvernul de tehnocrati al premierului Dacian Ciolos promite că, în 2016, vor fi puse bazele şi pentru alte reforme ireversibile care să fie continuate, în anii următori. Una dintre acestea vizează plata cu cardul a impozitelor la fisc, extinderea acestei modalităţi de plată în toate oraşele fiind o prioritate a cabinetului de la Bucureşti.