Anticorupţia în România
România a devenit un model în lupta anticorupţie, afirmă, la Bucureşti, adjunctul asistentului pentru afaceri europene şi euroasiatice al secretarului de stat al SUA, Hoyt Yee.
Valentin Țigău, 24.11.2015, 13:19
La Bucureşti, a avut loc, luni, a patra reuniune a Task Force-ului pentru implementarea Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi SUA. Lucrările au fost coprezidate de secretarul de stat pentru afaceri strategice în MAE român, Daniel Ioniţă şi de adjunctul asistentului pentru afaceri europene şi euroasiatice al secretarului de stat al SUA, Hoyt Yee. Un comunicat al diplomatiei române relevă că participanţii au au discutat obiectivele, priorităţile şi liniile de acţiune ale cooperării bilaterale din perioada următoare.
Hoyt Yee a menţionat contextul aniversării a 135 de ani de relaţii diplomatice între România şi SUA şi a arătat că dezvoltarea Parteneriatului Strategic trebuie privită pe fondul riscurilor regionale de securitate. Ulterior sesiunii plenare, au avut loc consultări în cursul cărora oaspetele american a evidenţiat rezultatele importante ale luptei împotriva corupţiei, apreciind că România a devenit, cităm, ‘un model în regiune în acest domeniu’.
Secretarul de stat, Daniel Ioniţă a precizat că lupta împotriva corupţiei este un obiectiv important, asumat la cel mai înalt nivel în România şi care produce rezultate pozitive pentru viaţa şi bunăstarea cetăţenilor români. Într-un interviu pentru Radio România, Hoyt Yee a explicat că Washingtonul insistă în direcţia eradicării corupţiei şi respectării statului de drept pentru că doreşte ca România şi toţi aliaţii Statelor Unite să aibă capacitatea de a fi parteneri eficienţi în afaceri, în comerţ sau în domeniul securităţii militare şi al obligaţiilor NATO.
Aşa ceva, a spus Hoyt, e posibil doar dacă există stat de drept, dacă se acţionează eficient împotriva corupţiei şi crimei organizate şi dacă cetăţenii şi companiile ştiu, în România, că atunci când sunt puşi în faţa unui act ori a unei propuneri de corupţie, o pot denunţa, iar ea va fi tratată corespunzător, conform legii şi Constituţiei ţării.
Diplomatul american a mai spus ca SUA ştiu, din experienţă, că, în regiunea în care se află România, corupţia nu este doar o vulnerabilitate economică, ci şi una politică. ‘Ţările vulnerabile la corupţie şi care nu o combat eficient sunt vulnerabile, totodată, la forţe negative din exterior. Guverne străine sau crima organizată pot face presiuni asupra ţărilor care nu sunt capabile să lupte cu corupţia, a adăugat oficialul American. El a atras atenţia că acest lucru afectează deciziile politice ale ţărilor respective, decizii necesare pentru România sau pentru oricare alt aliat al NATO.