Precizări ale MAE referitoare la repatrierea victimelor Colectiv
Dintre cele opt victime care au decedat în străinătate, cinci au fost deja repatriate, celelalte trei urmând să fie repatriate în cursul zilelor de joi şi vineri, 19-20 noiembrie.
Lica Manolache, 19.11.2015, 17:05
Ministerul Afacerilor Externe a adus precizări referitoare la repatriereavictimelor din clubul Colectiv, decedate în afara ţării. Astfel MAE a comunicat joi că au fost disponibilizate, din fondurile speciale alocate în bugetul MAE pentru gestionarea situaţiilor de criză consulară, sumele necesare suportării cheltuielilor de transport internațional.”
Ambasadele României la Londra, Haga, Paris, Tel Aviv și Consulatul General al României la Bonn s-au implicat în gestionarea victimelor, conform competențelor legale, atât în relația cu autoritățile locale, cât și cu familiile cetățeniilor decedați, acordând permanent asistentă consulară de specialitate.”
Dintre cele opt victime care au decedat în străinătate, cinci au fost deja repatriate, celelalte trei urmând să fie repatriate în cursul zilelor de joi şi vineri, 19-20 noiembrie. Astfel, atăzi ajunge în România trupul neînsuflețit al unui cetățean decedat în Marea Britanie, iar în cursul zilei de mâine vor ajunge în România trupurile neînsuflețite ale altor doi români, din Marea Britanie și Germania.
Ministerul român de Externe a precizat că nu va comunica public detalii cu privire la identitatea victimelor sau coordonate privind transportul trupurilor neînsufleţite, din respect pentru famiile celor decedaţi şi în conformitate cu prevederilor legale referitoare la respectarea vieţii private.
În comunicatul remis presei de MAE se mai arată că misiunile diplomatice și oficiile consulare române s-au ocupat, în mod prioritar, de toate formalitățile legate de contractarea societăților de pompe funebre și de eliberarea documentelor necesare. De asemenea, reprezentanțele române au menținut în permanență legătura cu autoritățile locale competente, depunând toate diligențele posibile pentru accelerarea procedurilor inițiate pe plan local, care au presupus anumite investigații de natură medico-legală și judiciară, respectiv înregistrarea deceselor și autorizarea transporturilor funerare. În urma acestor demersuri, s-a reușit soluționarea tuturor formalităților impuse de legislațiile locale în cel mai scurt timp posibil. MAE precizează că durata procesului de repatriere este determinată de procedurile legale interne din statele respective.”