Majorări salariale pentru bugetari
Parlamentarii români au decis, miercuri, o nouă majorare salarială pentru bugetari.
Valentin Țigău, 12.11.2015, 12:43
Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, cu 319 voturi pentru, 7 abţineri şi doar un vot împotrivă, proiectul de lege prin care salariile bugetarilor se măresc, de la 1 decembrie 2015, cu 10%. Cadrele medicale primesc 25% dupa ce, anterior şi salariile personalului din educaţie au fost majorate cu acelaşi procent. Deputaţii spun că este normal ca toţi angajaţii de la stat să aibă salarii mărite, nu doar cei din educaţie şi sănătate.
Întrucat Camera Deputaţilor este for decizional, legea merge la promulgare, la preşedintele Klaus Iohannis. Proiectul a fost înaintat Parlamentului de catre social-democraţi. Iniţiatorul documentului, deputatul Adrian Solomon, explică de a fost necesar ca legea să fie aprobată în procedură de urgenţă. Adrian Solomon: ‘Dacă, până la 1 decembrie, nu va intra în vigoare, astfel încât la 1 decembrie să fie mărite salariile tuturor bugetarilor, după această dată nu putem să le mai mărim, pentru că 1 ianuarie 2016 este început de an electoral şi Legea responsabilităţii fiscale interzice orice mărire de salariu în anul electoral.’
Deşi s-au opus iniţial majorării, liberalii au acceptat aceasta lege, nesusţinută de Ministerul Finanţelor. Ei au cerut, în schimb, un studiu de impact care sa arate dacă bugetul are suficiente resurse pentru acoperirea cheltuielilor suplimentare. Liderul deputaţilor liberali, Eugen Nicolăescu: ‘Nu se ştie în ce măsură bugetul României pe anul următor va reuşi să acopere sau nu această cheltuială. Trebuie să fim responsabili faţă de cetăţeni, nu trebuie să le spunem că astăzi le dăm o creştere de leafă şi mâine nu le-o mai dăm, că nu avem de unde.’
Liberalii îi suspectează pe social-democraţi că au încercat, prin promovarea acestei legi, să obţină capital electoral pentru legislativele din 2016. România se află într-o perioadă de tranziţie, după demisia guvernului Victor Ponta şi înaintea formării unui guvern tehnocrat condus de fostul comisar european, Dacian Cioloş. Agenţia de Evaluare Fitch a anunţat că ţara rămâne stabilă după desemnarea unui nou premier dar recunoaşte că principala sensibilitate a ratingului de ţară, BB minus, continuă să fie relaxarea fiscală.
Agenţia consideră, de asemenea, că numirea lui Dacian Cioloş nu elimină posibilitatea alegerilor anticipate, dar pare, oricum, să o reducă. Pentru 2015, agenţia estimează un avans al produsului intern brut de 3,3%, o inflaţie scăzută, rezerve valutare considerabile şi un sector bancar stabil.