Continuă protestele în România
Românii au continuat protestele faţă de neglijenţa care a condus la tragedia de la clubul Colectiv, dar şi faţă de situaţia din ultimii ani din ţară.
Roxana Vasile, 09.11.2015, 13:08
Tragedia de pe 30 octombrie din clubul bucureştean Colectiv şi furia socială care i-a urmat au provocat un adevărat seism în administraţia centrală şi locală, dar căderea Guvernului, prin demisia premierului Victor Ponta, nu i-a mulţumit pe români, care au continuat să manifesteze în multe oraşe din ţară. Aşa cum promisese, preşedintele României, Klaus Iohannis, a făcut o baie de mulţime, duminică seara, în Piaţa Universităţii din Bucureşti – locul de proteste al celor care îşi doresc o ţară fără corupţie şi politicieni care să se preocupe de interesul naţional, nu de cel personal.
Printre revendicările exprimate vocal, pentru a şasea seară consecutiv, s-au numărat schimbarea clasei politice, reducerea numărului de parlamentari, desfăşurarea de alegeri anticipate, numirea unui guvern de tehnocraţi, dar şi demisia preşedintelui însuşi. Prezenţa lui Klaus Iohannis în piaţă a animat grupurile disparate de protestari prezenţi, făcându-i pe toţi să se îmbulzească pentru a discuta cu el. Unii au primit şi răspunsuri, în timp ce majoritatea nu au putut decât să-şi strige nemulţumirile. Unii l-au aplaudat, alţii l-au huiduit!
Voci manifestanţi:
’Doresc să fie cât mai repede pace şi linişte şi să meargă lucrurile aşa cum aţi promis.’ / ’Timp de 26 de ani, s-au dat foarte multe legi în România împotriva României, împotriva românilor. Ar trebui să numim aceste legi lovite de nulitate şi să le înlocuim cu altele care să ne apere drepturile.’ / Vocile din piaţă trebuie auzite, fie că sunt de stânga sau de dreapta. E nevoie de o rezolvare politică şi dvs, prin pupitrul prezidenţial, puteţi oferi o şansă.’
După ce preşedintele Klaus Iohannis şi-a încheiat vizita în Piaţa Universităţii, unii manifestanţi au format şi un cerc de dezbatere: ‘Oameni buni, cel mai mare rău pentru poporul român, în opinia mea, este imunitatea parlamentară. În plus, după părerea mea, un guvern tehnocrat, pe un an de zile, ne va da şansa să alegem nişte oameni buni.’ / Trebuie să gândim că democraţia funcţionează prin partide politice.’
Între timp, reîntors la palatul prezidenţial, şeful statului român a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj în care a afirmat că a văzut în Piaţa Universităţii foarte multă revoltă, dar şi speranţă că lucrurile se pot schimba. Procesul de consultări politice pe care preşedintele l-a declanşat, săptămâna trecută, nu a condus, încă, la apariţia unei soluţii, principalele partide parlamentare ezitând să-şi asume preluarea guvernării.
În premieră, la consultări au fost invitaţi şi reprezentanţii societăţii civile şi ai manifestanţilor din stradă. Mesajul lor a fost acela că actuala clasă politică nu mai are legitimitate şi că noul guvern trebuie să fie format din persoane care nu au probleme cu justiţia. Au fost programate, aşadar, pentru începutul acestei săptămâni, noi discuţii pentru rezolvarea crizei politice, aşteptându-se şi o soluţie din partea preşedintelui.