O tragedie naţională
Clubul Colectiv, locul celei mai mari tragedii pe care a trăit-o Bucureştiul în ultimele decenii, s-a transformat într-un altar.
Roxana Vasile, 02.11.2015, 13:10
România este în stare de şoc după tragedia de vineri seara, din clubul de rock Colectiv, din centrul Bucureştiului. Sute de tineri care aleseseră să participe la un concert al trupei ‚Goodbye to Gravity’ au fost victimele unui incendiu declanşat de artificii. Pentru mulţi români, cuvintele sunt de prisos! De aceea, peste 10 mii au participat, duminică, la un marş al tăcerii în memoria zecilor de morţi şi în semn de solidaritate cu supravieţuitorii, mulţi încă în stare gravă sau critică în spitale. Cei peste 10 mii au dat curs unui apel lansat cu numai o zi înainte pe Facebook.
Iniţial, în Piaţa Universităţii – loc emblematic al capitalei – s-au strâns aproximativ o mie de persoane, însă numărul lor a crescut exponenţial pe traseul până la ‚clubul groazei’. Români de toate vârstele, mulţi îmbrăcaţi în negru, au mărşăluit într-o linişte mai zguduitoare decât un urlet de durere şi de revoltă, primii din coloană purtând un drapel de mari dimensiuni de care era prinsă o panglică de doliu. Pe tricolor era scris „Eroii nu vor pieri”.
E adevărat că evenimentul neplăcut a impresionat pe toată lumea. Nu sunt lucruri pe care le poţi comenta sau, cel puţin, eu nu pot. Tocmai ce am venit de la o cunoştinţă de la capelă. Dumnezeu să-l ierte! Ce să zic, e şocant.”
Aş fi putut fi şi eu acolo, ar fi putut fi oricine dintre noi. Sper ca totul să fie în regulă şi să nu se muşamalizeze nimic şi cei care sunt vinovaţi să plătească pentru asta.”
La locul tragediei, transformat într-un imens altar în aer liber, se aflau, deja, alte aproximativ 2 mii de persoane, o mare de flori şi lumânări. S-au recules acolo, printre alţii, preşedintele Klaus Iohannis, moştenitoarea coroanei regale a României, principesa Margareta, ambasadorul SUA, Hans Klemm, cel al Franţei, François Saint-Paul, personalităţi ale vieţii culturale româneşti. Flori şi lumânări au fost depuse, de asemenea, în alte oraşe din România.
Mai mult, la Bucureşti, solidaritatea spontană a oamenilor, imediat după infernul de la clubul de rock, a fost impresionantă. Mobilizarea cadrelor medicale a fost exemplară. Acestora le-au oferit ajutor studenţi medicinişti, dar şi doctori veniţi special din Israel şi Franţa. Numărul donatorilor de sânge s-a triplat, printre aceştia numărându-se şi ambasadorul Israelului, dna Tamar Samash. Echipe de voluntari împart mâncare şi apă, atât lor, cât şi personalului medical. Mai multe lanţuri de magazine au oferit diverse produse.
O serie de companii au pus la dispoziţie bilete de avion şi de autocar pentru rudele de gradul unu şi doi ale victimelor sau transport gratuit pentru cei care vor să doneze sânge. Colegiul psihologilor oferă asistenţă gratuită pentru familiile victimelor, iar o asociaţie a avocaţilor şi-a anunţat disponibilitatea de a ajuta gratuit la efectuarea oricărui demers juridic solicitat de rude. Numeroşi demnitari străini şi şefi de misiuni diplomatice acreditaţi la Bucureşti au transmis condoleanţe familiilor îndoliate şi poporului român. Ministerul român de Externe le-a mulţumit!