Concurs RRI: “Contemporan cu Brâncuşi: Constantin Antonovici”
Dragi prieteni, vă invităm să participaţi la un nou concurs cu premii, “Contemporan cu Brâncuşi: Constantin Antonovici.
Eugen Cojocariu, 15.10.2015, 14:12
Dragi prieteni, vă invităm să participaţi la un nou concurs cu premii, “Contemporan cu Brâncuşi: Constantin Antonovici”. Este un concurs dedicat celebrului sculptor Constantin Brâncuşi şi unuia dintre cei mai importanţi discipoli ai săi, Constantin Antonovici (1911–2002), care a avut o strălucită carieră în Europa şi SUA. Dintre toţi artiştii care au lucrat cu Brâncuşi, a fost singurul posesor al unui certificat de recomandare semnat de acesta. Antonovici a absolvit Artele Frumoase la Iaşi (1939), apoi a studiat 3 ani la Academia de Arte Frumoase din Viena, după care 2 ani în Tirol. La Paris ajunge în 1947, unde îl cunoaşte pe Brâncuşi, alături de care lucrează 4 ani. Din 1953 a activat într-un studio aflat la subsolul catedralei newyorkeze St. John the Divine. Constantin Antonovici a participat la numeroase expoziţii şi a câştigat competiţii de sculptură în Canada, Austria, Franţa, Italia, România şi SUA. Dintre creaţiile sale clasice amplasate în spaţii publice trebuie menţionate capacul de marmură de pe cripta episcopului William T. Manning, o cruce de piatră de 2 metri pe faţada de vest a Catedralei St. John the Divine, bustul fostului preşedinte Dwight Eisenhower aflat la Casa Albă. Motivul central al operei lui Antonovici a fost bufniţa, pe care a reprezentat-o în diferite înfăţişări şi ipostaze.
Vă invităm să urmăriţi emisiunile RRI, siteul www.rri.ro şi profilurile de Facebook, Twitter, Google+, LinkedIn, să răspundeţi corect, în scris, la întrebări şi puteţi câştiga. Concursul va dura până pe 15 ianuarie 2016, data poştei.
Marele Premiu va fi o excursie de 7 zile (6 nopţi) cu pensiune completă (în perioada 15-30.04.2016) pentru 2 ascultători RRI, în judeţul Gorj, locul din care a pornit spre lume Brâncuşi. Câştigătorii vor vizita casa natală a artistului şi multe alte atracţii ale zonei, începând cu Ansamblul monumental Calea Eroilor” de la Târgu Jiu, omagiu adus eroilor căzuţi în Primul Război Mondial, proiectat şi construit de Constantin Brâncuşi. Cele 4 componente sculpturale, Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sărutului şi Coloana fără Sfârşit (Coloana Infinită), sunt dispuse pe aceeaşi axă, orientată de la vest spre est, cu o lungime de 1275 de metri. Acestora li se adaugă biserica Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, inaugurată la 7 noiembrie 1937, la aceeaşi dată cu Poarta Sărutului.
Concursul este organizat împreună cu Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare Constantin Brâncuşi” Târgu Jiu şi alţi parteneri locali. Ca de obicei va trebui să vă asiguraţi pe cont propriu transportul internaţional până în România şi, dacă este necesară, viza pentru România. Pentru cei care nu câştigă Marile Premii vom avea premii şi menţiuni în obiecte, oferite de Centru.
Şi acum, întrebările:
– Care este motivul central al operei lui Constantin Antonovici?
– Prin ce a fost unic Antonovici dintre toţi artiştii care au lucrat cu Brâncuşi?
– Cât timp şi unde a lucrat sculptorul Constantin Antonovici cu maestrul său?
– Ce opere celebre ale lui Brâncuşi se află în ansamblul monumental Calea Eroilor” de la Târgu Jiu?
Vă rugăm să ne scrieţi ce v-a determinat să participaţi la concurs şi, mai ales, de ce ascultaţi emisiunile RRI sau ne urmăriţi programele în mediul online.
Coordonatele noastre sunt neschimbate: Radio România Internaţional, str. G-ral Berthelot nr. 60-64, sector 1, Bucureşti, PO Box 111, cod 010165, fax 00.40.21.319.05.62, e-mail:ro@rri.ro sau serviciul.roman.rri@gmail.com. Aşteptăm răspunsurile dvs. până la 15 ianuarie 2016, data poştei. Câştigătorul Marelui Premiu va fi anunţat curând după aceea, pentru a-şi pregăti excursia în România. Succes! (Alecu Marciuc, Eugen Cojocariu)