Diplomaţia europeană şi criza siriană
Miniştrii comunitari de externe s-au reunit la Luxemburg pentru a analiza dosarul sirian. Cei 28 au condamnat bombardamentele lansate de Rusia împotriva opoziţiei siriene moderate, cerând oprirea lor imediată.
Corina Cristea, 13.10.2015, 12:41
Reuniţi la Luxemburg, miniştrii de externe ai Uniunii Europene au cerut Rusiei să înceteze imediat atacurile aeriene împotriva opoziţiei siriene moderate. Diplomaţia europeană consideră că nu se poate ajunge la o pace durabilă în Siria dacă preşedintele Bashar al-Assad rămâne la putere. Nu de aceeaşi părere este şi Moscova, care, la cererea liderului de la Damasc, bombardează, de câteva zile, în Siria, poziţii despre care afirmă că sunt ale Statului Islamic.
Escaladarea militară în zonă a dus la plasarea dosarului sirian în prim-planul politicii internaţionale, subiectul fiind tratat în regim de urgenţă. Şefii diplomaţiilor europene au accentuat faptul că trebuie evitată cu orice preţ crearea unui vid politic în Siria, similar cu cel existent în Libia. În opinia oficialilor europeni, problema unei tranziţii politice în Siria trebuie rezolvată prin păstrarea principiului suveranităţii şi integrităţii teritoriale a acestei ţări, în care să coexiste toate minorităţile religioase – sunniţii, şiiţii şi creştinii.
Ministrul luxemburghez de externe, Jean Asselborn, a cărui ţară deţine în prezent preşedinţia Uniunii Europene, a avertizat că, în cazul în care Statele Unite ale Americii şi Rusia nu se înţeleg pentru a tranşa situaţia din Siria, nu se va ajunge la o soluţie. Jean Asselborn:
Trebuie ca Uniunea Europeană să încerce să aducă Rusia în coaliţia internaţională împotriva organizaţiei Statul Islamic, în spiritul rezoluţiei Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite. Nu trebuie deci să tăiem punţile de comunicare cu Rusia. Rusia se implică şi îl ajută acum pe Assad ca să joace o carte la finalul perioadei de tranziţie politică din Siria.”
Regimul Assad poartă cea mai mare responsabilitate pentru cei 250 de mii de morţi cu care s-a soldat până acum conflictul şi pentru milioanele de persoane care au părăsit această ţară – se menţionează în textul adoptat de miniştrii de externe la Luxemburg. Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, a apreciat în timpul reuniunii că acţiunile Rusiei în Siria contribuie la radicalizarea teroristă în regiune, iar implicarea Moscovei în această ţară nu trebuie să distragă atenţia de la situaţia din Ucraina.
România este gata să se implice activ în facilitarea dialogului, inclusiv prin folosirea ambasadei sale la Damasc, care este funcţională, a mai spus Aurescu, adăugând că Bucureştiul sprijină activitatea şi planul emisarului special al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Staffan de Mistura, pentru soluţionarea conflictului sirian.