Preşedintele României la tribuna ONU
Eradicarea sărăciei, asigurarea unei dezvoltări durabile şi respectarea egalităţii de gen – au fost temele abordate, la ONU, de preşedintele Klaus Iohannis.
Roxana Vasile, 28.09.2015, 13:32
Organizaţia Naţiunilor Unite este principalul for de dezbatere al lumii. La sediul său de la New York, în cadrul Adunării Generale, ajunsă, anul acesta, la a 70-a ediţie, lideri de pe întreg mapamondul au avut programate discursuri presărate de angajamente. După adoptarea Agendei 2030 a Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare Durabilă, Bucureştiul – a punctat preşedintele român Klaus Iohannis – va revizui Strategia naţională de dezvoltare durabilă şi va integra cele 17 obiective şi 169 de scopuri convenite la summitul de la New York.
Agenda 2030 are drept obiectiv eradicarea sărăciei în toate formele sale şi asigurarea unei dezvoltări durabile. Pe ce va fi pus accentul în România? Adresându-se şefilor de stat şi de guvern prezenţi la ONU, Klaus Iohannis a precizat: În strategia românească revizuită se va pune accentul pe susţinerea incluziunii persoanelor cu dizabilităţi, a tinerilor şi a femeilor în politicile de dezvoltare. Eradicarea sărăciei reclamă oportunităţi decente de angajare, iar prevenirea şi evitarea excluziunii sociale necesită politici de coeziune socială.”
Sărăcia, lipsa de speranţă, disperarea şi excluziunea socială trebuie combătute pentru că sunt rădăcina conflictelor, dar şi sămânţa violenţei şi a extremismului – a precizat, la New York, Klaus Iohannis. De aceea, fiecare naţiune are obligaţia de a salva oamenii şi de a-i sprijini. “După cum am putut observa în ultimele luni, sute de mii de oameni au fugit din calea războiului în căutarea unei vieţi mai bune, intrând în Europa deseori prin mijloace riscante. Acest flux, din ce în ce mai mare de migranţi din Orientul Mijlociu şi Africa, a determinat ţările europene să depună eforturi masive pentru a face faţă unui dezastru umanitar de proporţii. Ne confruntăm cu o criză complexă. Este vorba de aspecte umanitare, de o criză a protejării graniţelor, de o criză a integrării şi de o criză financiară. Dacă nu găsim cele mai adecvate mijloace de a o soluţiona pe fiecare dintre ele, fiecare val de migraţie îl va depăşi pe cel anterior.”
Tot la ONU, preşedintele României, Klaus Iohannis, a pledat şi pentru promovarea drepturilor femeii, condiţie prealabilă pentru justiţie socială, dezvoltare şi pace. “În ceea ce mă priveşte, sunt angajat personal, în cadrul iniţiativei „Impact 30”, în lansarea unui nou sistem integrat care să urmărească, să raporteze şi să prevină toate formele de violenţă; în crearea unei noi profesii – expertul în egalitate de gen – în întreaga Românie; precum şi în dezvoltarea şi implementarea programelor care să angajeze fetele şi băieţii în viaţa politică, socială şi economică, pentru a crea următoarea generaţie de lideri.” România – a dat asigurări Klaus Iohannis – susţine egalitatea de gen, va proteja şi promova toate drepturile femeilor şi va aplica instrumentele juridice internaţionale în domeniu.