Nou ambasador american la Bucureşti
La doar câteva zile după ce noul ambasador al României la Washington, George Cristian Maior, şi-a prezentat scrisorile de acreditare, paşii similari i-a făcut la Bucureşti Hans Klemm, noul şef al misiunii americane în România.
Corina Cristea, 22.09.2015, 12:57
La aproape trei ani de la plecarea fostului şef de misiune americană la Bucureşti, Washingtonul şi-a trimis un nou reprezentant în România – Hans Klemm, un diplomat de carieră cu o îndelungată experienţă în Departamentul de Stat. Nominalizarea lui Klemm fusese confirmată prin vot deschis pe 5 august în Senatul american, după ce cu două săptămâni înainte fusese audiat în Comisia de politică externă, unde a catalogat România drept un prieten şi un partener al Statelor Unite, o ţară care nu este vulnerabilă în faţa propagandei ruse.
Aflat acum la Bucureşti, unde, conform uzanţelor, şi-a prezentat scrisorile de acreditare, noul ambasador american a publicat pe Facebook un mesaj video în care, vorbind în limba română, precizează că interesul faţă de România i-a fost trezit de profesorul său din universitate, Matei Călinescu, distinsul şi regretatul scriitor şi critic literar român. De atunci sunt fermecat de cultura, limba şi istoria României”, explică Hans Klemm, care şi-a anunţat şi priorităţile ca ambasador la Bucureşti:
Astăzi avem aceaşi viziune. O Europă întreagă, liberă şi în pace. Ca ambassador, ţelul meu este să consolidez parteneriatul nostru pentru securitate şi să sprijin respectarea statului de drept şi lupta dumneavoastră contra corupţiei. Voi lucra să extind comerţul bilateral şi investiţiile şi să întăresc relaţiile dintre poporul american şi poporul român.”
Anunţatele sale intenţii nu surprind, rămânând în tiparul politicii făcute de precedenţii ambasadori americani la Bucureşti, care au acordat o atenţie specială respectării statului de drept. De altfel, chiar înainte de sosirea lui Hans Klemm în România, Ambasada SUA a transmis un comunicat în care subliniază că recunoaşte rolul important pe care-l îndeplinesc instituţiile independente ale statului de drept într-o democraţie sănătoasă, iar respectarea şi protejarea acestei independenţe este responsabilitatea tuturor actorilor şi instituţiilor statului.
Ambasada subliniază că instituţiile judiciare şi cele ale statului de drept trebuie să-şi poată desfăşura activitatea complet independent şi atât principiul unui proces echitabil, cât şi legislaţia românească trebuie respectate întrutotul. România joacă un rol important în asigurarea prosperităţii în sud-estul Europei şi poate ajuta continentul să-şi diversifice sursele şi rutele de transport de energie, consideră, pe de altă parte, ambasadorul, adăugând că România, ca partener strategic al SUA, s-a angajat să facă noi reforme pentru dezvoltarea economică şi crearea de noi oportunităţi pentru exporturile şi investiţiile americane.