Criza imigranţilor se accelerează
Fenomenul migraţiei dinspre zonele de conflict din Orientul Mijlociu şi Africa ia amploare şi devine din ce în ce mai preocupant pentru statele europene.
Valentin Țigău, 25.08.2015, 13:08
Creşte numarul imigranţilor din Orientul Mijlociu şi Africa care încearcă să ajungă în Europa. Aceştia îşi riscă viaţa traversând Marea Mediterană la bordul unor ambarcaţiuni nesigure. Numai în ultimele două zile, autorităţile italiene au salvat de pe mare peste 4.000 de persoane. Mii de refugiaţi veniţi din Grecia, trecând prin Macedonia, au ajuns în Serbia şi încearcă să-şi continue drumul spre ţările occidentale.
Aproape toţi vor să ceară azil în ţările mai dezvoltate ale Uniunii Europene, în special în Germania. În urmă cu două luni, guvernele ţărilor din Uniunea Europeana au respins o încercare a preşedintelui Comisiei, Jean-Claude Juncker, de stabilire a unor cote naţionale obligatorii pentru statele receptoare. Comisarul european pentru Migraţie şi Afaceri Interne, Dimitris Avramopoulos, a declarat, totuşi, că zecile de mii de refugiaţi au dreptul să fie în Europa şi că unele ţări ar putea să facă mai multe pentru a-i ajuta.
La Berlin, cancelarul german, Angela Merkel şi preşedintele francez, François Hollande au anunţat că vor prezenta o politică de azil comună la nivelul Uniunii Europene şi au cerut Italiei şi Greciei să deschidă rapid centre de înregistrare a refugiaţilor. În context, Comisia Europeană a anunţat că dublează finanţarea pentru ajutor umanitar de urgenţă la 50 de milioane de euro. Opt milioane vor fi alocate pentru Balcanii de Vest şi Turcia, în timp ce 90.000 de euro vor merge în Macedonia.
În Bulgaria, guvernul a întărit controlul la frontierele cu Macedonia, inclusiv prin dislocarea de unităţi militare şi elicoptere pentru a descuraja alegerea ‘rutei bulgare’ de catre emigranţi. Se estimează însă că, în pofida acestor măsuri, ţara vecină României ar putea fi asaltată de zeci de mii de refugiaţi, în cazul în care drumul acestora prin Grecia şi Macedonia va fi blocat.
România pare a fi ocolită de migraţia masivă – până acum au fost înregistrate cazuri sporadice de trecere ilegală a frontierei de sud – dar ia masuri pentru a face faţă unui eventual aflux de refugiaţi. Bucureştiul poate accesa, la nevoie, în cadrul unor programe de finanţări multianuale ale Uniunii Europene, 98,5 milioane de euro prin Fondul de Securitate Internă, 61 de milioane prin componenta frontiere şi vize şi 37 de milioane prin componenta poliţienească