Bacalaureat 2015
Elevii români din ultimul an de liceu sunt, zilele acestea, în focurile examenului de Bacalaureat.
Roxana Vasile, 30.06.2015, 12:42
Aproape 169 de mii de tineri români s-au înscris la sesiunea iunie-iulie 2015 a examenului de Bacalaureat. Sunt cu peste 7.000 mai mulţi decât în aceeaşi sesiune a anului trecut. Dintre înscrişi, circa 144 de mii de candidaţi (77%) provin din promoţia curentă, iar aproape 25 de mii (23%) – din seriile anterioare. Examenele au început pe 8 iunie cu evaluarea orală, pe parcursul a trei zile, a competenţelor lingvistice de comunicare în limba română. Aceasta a fost urmată de evaluarea competenţelor digitale, precum şi a celor într-o limbă de circulaţie internaţională.
Probele scrise au debutat pe 29 iunie cu testarea cunoştinţelor la limba şi literatura română. Primele rezultate vor fi afişate pe 6 iulie, iar cele finale, după contestaţii, pe 10 iulie. În premieră, de anul acesta, fără a se schimba în vreun fel modul de organizare a examenelor, lucrările scrise la Bacalaureat vor fi corectate în alte judeţe decât în cele în care sunt susţinute. Ministrul educaţiei, Sorin Câmpeanu, explica, într-o conferinţă de presă, că această posibilitate figurează în Metodologia de organizare şi desfăşurare a examenului încă din 2011.
Sorin Câmpeanu: “Elevul nu poate fi interesat, nu este interesat de locul în care se corectează lucrările. Profesorul nu este şi nu poate fi interesat decât de numărul de lucrări pe care trebuie să le corecteze, nu de unde provin aceste lucrări, ale cui sunt. Sistemul este, deja, obişnuit, pentru că dintotdeauna contestaţiile la lucrările scrise la Bacalaureat s-au judecat în alte judeţe. Este doar un plus de activitate pentru comisii pe care ni-l asumăm. Am încredere că rezultatele vor fi bune şi este păcat ca nişte rezultate să facă obiectul unor suspiciuni de cele mai multe ori nedrepte.
Sunt voci care consideră că, prin corectarea lucrărilor în alte judeţe, va fi eliminată posibilitatea favorizării unora dintre elevi. Există, însă, şi contestatari care cred că măsura este o pierdere de timp şi de bani. Mai mult decât atât! Corpul profesoral, bănuit de numeroase nereguli în anii trecuţi, inclusiv de luare de mită, ar fi incriminat şi mai mult. Între timp, de la începutul săptămânii trecute, la minister se lucrează la o nouă Lege a Educaţiei, care va pune accent pe reînfiinţarea şcolilor tehnice, a şcolilor profesionale şi a şcolilor postliceale cu profil tehnic.
Potrivit secretarului de stat din Ministerul Educaţiei, Vasile Şalaru, pentru elaborarea noii legi, cei de la minister intenţionează să se consulte cu sindicaliştii, cu inspectorii şcolari şi cu populaţia prin intermediul unui referendum, care să aibă loc odată cu alegerile locale de anul viitor.