Un număr record de producţii radiofonice şi noi ţări participante la Grand Prix Nova 2015
50 de producţii radiofonice din 28 de ţări intră în competiţia celei de a treia ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova 2015.
Eugen Cojocariu, 26.05.2015, 12:23
Radio România organizează ediția a III-a a Festivalul Internațional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova în perioada 1 – 6 iunie 2015 , la Grand Hotel Continental din Bucureşti.
Lansarea noii ediții Grand Prix Nova a suscitat un mai mare interes, comparativ cu anii anteriori, din partea creatorilor de producţii radiofonice din toată lumea. S-au înregistrat noi țări participante ca Egipt, Estonia, Finlanda, Malaezia, Myanmar, Noua Zeelandă, Polonia, Moldova, Canada și un număr important de producători independenți.
La închiderea înscrierilor, în data de 1 martie 2015, Festivalul Grand Prix Nova 2015, ediția a-III-a, propunea 50 de producții din 28 de țări. S-a impus astfel o preselecție riguroasă care a permis obținerea unui nivel înalt de calitate a audițiilor finale din concurs.
Organizat de Radio România, Grand Prix Nova şi-a creat o frumoasă reputaţie între festivalurile internaţionale şi, judecând după calitatea producţiilor, şi-a definit riguros profilul incitând la mai multă originalitate şi inovaţie în producţia radiofonică din întreaga lume.
S-au primit confirmările celor 4 juraţi, personalităţi culturale şi ale radioului internaţional, reprezentanţi de seamă ai unor mari radiodifuzori europeni. Reto Ott, regizor şi producător din Elveţia, membru al Grupului de Creatori de Spectacol Radiofonic din cadrul EBU ( European Broadcasting Union), este preşedintele juriului Grand Prix Nova 2015. I se vor alătura, Eberhard Petschinka, autor de scenarii de film şi piese de teatru pentru scenă şi radio, regizor şi pictor din Austria, Silvain Gire, scriitor şi jurnalist, co-fondator şi redactor-şef la Arte Radio, Franţa, şi Vjay Sadhu, personalitate marcantă a radioului indian pe plan local şi internaţional, Director de Programe al ABU (Asia-Pacific Broadcasting Union), India.
România va fi reprezentată în juriu de Mihai Lungeanu, nume cunoscut publicului nostru de pe genericul unor importante producţii radiofonice şi din spaţiul teatral unde a semnat, în calitate de regizor, spectacole îndrăgite.
Festivalul se desfaşoară sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale, Principesa Moştenitoare Margareta a României. Şi în acest an, festivitatea de decernare a premiilor va avea loc la Palatul Elisabeta, subliniind încă o dată puternica legătură istorică şi simbolică dintre Casa Regală şi Radio România.