Modificări ale codurilor penale
Deşi criticate de şeful statului român, propunerile de modificare a Codului Penal şi a celui de Procedură Penală au fost adoptate de Senatul de la Bucureşti şi vor intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor.
România Internațional, 12.05.2015, 13:02
Preşedintele român, Klaus Iohannis, declara vineri că modificările propuse în Parlament la Codul penal şi cel de Procedură Penală sunt „neavenite”, adăugând că are o părere foarte proastă despre aceste iniţiative şi că lupta anticorupţie trebuie să continue în toată forţa. Cu toate acestea, luni, Senatul a adoptat un proiect de lege al guvernului de modificare a Codului penal şi a celui de Procedură Penală.
Tot luni, după dezbateri şi un vot secret în plen, senatorii au aprobat un amendament care prevede schimbarea sintagmei „suspiciuni rezonabile”, folosită în prezent, cu formularea „probe şi indicii temeinice din care rezultă că o persoană a săvârşit o faptă prevăzută de legea penală”, atunci când se dispun măsuri preventive cum ar fi reţinerea, controlul judiciar, controlul judiciar pe cauţiune, arestul la domiciliu sau arestarea preventivă.Potrivit motivaţiei iniţiatorilor, noua formulare este mai apropiată de principiul de drept consacrat, conform căruia cercetarea în stare de libertate este regula, iar dispunerea unor măsuri de arest să fie excepţia.
Din opoziţie, senatorul PNL, Nicolae Vlad Popa, a criticat amendamentul şi a spus că nu poate fi de acord cu o modificare care schimbă radical arestarea preventivă. Nicolae Vlad Popa track: O asemenea prevedere nu există în nici un Cod de Procedură Penală din UE. Dacă procurorul are suspiciune, în 24 de ore urmează judecata. Şi la judecată trebuie să facă probe temeinice, dar în faza luării unei măsuri preventive „suspiciunea rezonabilă” este suficientă. În replică, senatorul PSD (la putere) Ioan Chelaru, unul dintre iniţiatori, a menţionat că amendamentul se referă la una dintre valorile fundamentale, libertatea.
Ioan Chelaru: „Un procuror care propune şi un judecător care hotărăşte privarea de libertate, chiar preventivă, a unei persoane trebuie să poată gândi în raport de propria sa evaluare, dar şi în raport de criterii care pot fi palpabile”.O altă modificare adoptată tacit se referă la faptul că inculpatul reţinut sau arestat preventiv să poată fi încătuşat doar dacă este cercetat pentru o infracţiune comisă cu violenţă. Premierul Victor Ponta a declarat că a văzut la Senat votul unei „majorităţi covârşitoare”, de 88 la 20, ceea ce „înseamnă că toate grupurile parlamentare au votat pentru”. In opinia sa, modificarea
Codului de Procedură Penală nu va împiedica procurorii să documenteze cazurile pe care le au în anchetă, iar cătuşele trebuie puse doar celor care sunt violenţi şi pun în pericol integritatea poliţiştilor. Proiectul de lege va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional.