Prognoza economică europeană
Comisia Europeană a îmbunătăţit estimările de creştere a zonei euro pentru acest an, dar a înrăutăţit prognoza pentru Grecia.
Corina Cristea, 06.05.2015, 13:00
Optimism la Comisia Europeană în legătură cu economia UE, prognoza de primăvară indicând o creştere moderată în statele membre, inegală, însă, de la o ţară la alta.
Bruxellesul a îmbunătăţit estimările de creştere a zonei euro pentru acest an la 1,5%, comparativ cu un avans de 1,3% estimat în februarie, în timp ce pentru 2016 a fost menţinută estimarea de 1,9% pentru cele 19 state membre. Motivaţia? Zona euro a beneficiat de pe urma scăderii preţului ţiţeiului, a perspectivei economice globale solide, a deprecierii euro şi a noilor măsuri de politică monetară adoptate de Banca Centrală Europeană, măsuri care au îmbunătăţit încrederea companiilor.
Cererea internă este principalul factor care contribuire la majorarea PIB-ului, fiind de aşteptat ca anul acesta consumul privat să se intensifice la nivel european, iar anul viitor să aibă loc o relansare a investiţiilor, mai anunţă Comisia. Redresarea economiilor europene se întăreşte
. Deşi această tendinţă este încurajatoare, trebuie să ne asigurăm că avansul economiei este de durată şi sustenabil”, a apreciat Valdis Dombrovskis, comisar european pentru moneda euro şi dialog social. Redresarea este sprijinită de Germania, cea mai mare economie din Europa, care ar urma să înregistreze un avans de 1,9% anul acesta şi de 2% anul viitor.
De asemenea, PIB-ul Spaniei este aşteptat să crească cu 2,8% în 2015 şi cu 2,6% în 2016. Specialiştii spun că avansul economiei va duce la scăderea ratei şomajului, dar şi la creşterea inflaţiei. Comisia Europeană a înrăutăţit, în schimb, prognoza pentru Grecia la 0,5%, faţă de un avans de 2,5% estimat anterior. Situaţia economică a Greciei s-a degradat puternic de la începutul anului, atrage atenţia Comisia Europeană, ţara fiind încă dependentă de ajutorul financiar extern.
Pentru România, creşterea economică prognozată rămâne robustă, de 2,8 la sută în acest an, susţinută de consumul privat solid şi de redresarea investiţiilor. Iar accelerarea cererii pe plan intern, sprijinită de reducerea taxării indirecte ar urma să majoreze anul viitor avansul economiei României la 3,3%. Inflaţia ar urma să înregistreze un nivel scăzut record, iar ocuparea forţei de muncă va creşte pentru prima dată de la începutul crizei economice. Rata şomajului va scădea anul acesta la 6,6% şi la 6,4% anul viitor. În acelaşi timp, creşterea Produsului Intern Brut va rămâne peste potenţial, la 2,8%, în principal datorită consumului privat şi a investiţiilor. Investiţiile private vor continua şi ele să crească anul acesta, iar cele publice la fel, datorită absorbţiei fondurilor europene. Deificitul bugetar va ajunge la 1,6 din Produsul Intern Brut, anul acesta şi la 3,5%, anul viitor – mai spune Comisia în previziunile de primăvară.