Instituţiile europene şi lupta anticorupţie
În Parlamentrul European, au avut loc, marţi, audieri privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) pe Justiţie aplicat României şi Bulgariei.
Valentin Țigău, 15.04.2015, 13:12
Comisia pentru Control Bugetar din Parlamentul European a audiat, marţi, o serie de oficiali români şi bulgari în legatură cu Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe Justiţie aplicat României şi Bulgariei după aderarea lor la UE, în 2007. Atunci, cele doua ţări aveau de atins obiective legate de reforma sistemului judiciar, reducerea corupţiei în instituţiile statului şi limitarea fenomenului crimei organizate.
Rapoartele anuale cu privire la mersul reformelor, deşi, unele, încurajatoare, nu au fost, totuşi, de natură să ducă la eliminarea acestui mecanism. Dezbaterea din Parlamentul European a intervenit pe fondul insistenţei României care consideră că, acum, ar trebui să i se recunoască succesele în combaterea corupţiei şi să primească un calendar clar privind admiterea în spaţiul de liberă circulaţie europeană Schengen.
Printre invitaţii la dezbateri s-au aflat ministrul român al Justiţiei, Robert Cazanaciuc, precum şi procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi, considerată un adevarat erou justitiar, după ce, anul trecut, instituţia sa a emis 12 cereri de încuviinţare a urmăririi penale faţă de miniştri şi foşti miniştri, din care una, trimisă Parlamentului European, in cazul lui Dan Nica. Datele prezentate de oficialii români au impresionat membrii comisiei parlamentare europene care susţin că România a înregistrat progrese în cadrul MCV.
Eurodeputata Monica Macovei, din grupul popularilor europeni, care a deschis dezbaterea, a afirmat chiar că instituţiile judiciare din România sunt, astăzi, un exemplu pentru multe ţări.
Şi secretarul general al Consiliului Europei, Catherine Day, a lăudat progresele Romaniei susţinând, însă, că este necesară continuarea eforturilor, în special în contracararea corupţiei la nivelul eşaloanelor inferioare.
Nu toţi reprezentanţii României la dezbateri au emis păreri favorabile în ceea ce priveşte monitorizarea României în domeniul justiţiei. Europarlamentari ai PSD, la guvernare şi PNL, în opoziţie, au acuzat faptul că aderarea României la spaţiul Schengen de liberă circulaţie a persoanelor şi mărfurilor continuă să fie legată, pe nedrept, de MCV, mecanism care, în opinia lor, ar trebui aplicat tuturor statelor membre UE sau niciunuia.
Pe de altă parte, într-un raport de evaluare al Grupului Statelor împotriva Corupţiei al Consiliului Europei, prezentat tot marţi, se arată că România a implementat, în mod satisfăcător, doar şapte din cele 20 de recomandări conţinute în raportul anterior al grupului, din 2010.