Corupţie şi anticorupţie
Ritmul susţinut al activităţii anticorupţie va continua în Romania, indiferent de speculaţii şi presiunile publice făcute asupra procurorilor, declară procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi.
Mihai Pelin, 09.04.2015, 12:55
Lupta anticorupţie din România continuă să se afle în atenţia autorităţilor dar şi a presei internaţionale. Fenomenul corupţiei ar fi costat anul trecut statul român şi companiile private în jur de un miliard de euro, sumă suficientă pentru a construi 200 de km de autostradă într-o ţară cu una dintre cele mai proaste infrastructuri din Europa, notează Reuters.
Ritmul susţinut al activităţii anticorupţie va continua în România atâta timp cât vor exista demnitari care prejudiciază bugetul statului sau iau mită, indiferent de presiunile publice făcute asupra procurorilor, a dat asigurări, la Radio România, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. Ea a respins speculaţiile potrivit cărora activitatea procurorilor ar fi influenţată de evoluţiile politice: “Ritmul susţinut pe care îl au procurorii din DNA va continua. Atâta vreme cat o să avem funcţionari publici sau persoane cu funcţii importante care fură bani din buget sau care primesc mită pentru a-şi îndeplini atribuţiile de serviciu, şi activitatea DNA va fi la fel de intensă. Noi nu cercetăm oamenii după apartenenţa la un partid politic sau după apartenenţa la un cult, ci în funcţie de poziţia si funcţia pe care o deţin în sistemul public.”
Şefa DNA a precizat că în prezent sunt în investigare peste şapte mii de dosare şi a avertizat că activitatea instituţiei pe care o conduce s-ar putea bloca dacă nu se aprobă cele 50 de posturi noi de procuror pe care le-a solicitat. Laura Codruţa Kovesi a mai spus că în perioada următoare vor fi soluţionate cu prioritate cazurile în care s-au dispus măsuri preventive împotriva inculpaţilor. În unele dintre ele au avut loc evoluţii spectaculoase. Astfel, Elena Udrea, fost ministru al dezvoltării, este cercetată acum pentru o nouă infracţiune, aceea de spălare de bani, care se adaugă la acuzaţiile anterioare de abuz în serviciu, trafic de influenţă şi luare de mită.
Totodată, DNA a prelungit cu 30 de zile mandatul de arestare preventivă emis pe numele primarului suspendat al sectorului 5, Marian Vanghelie, acuzat de abuz în serviciu, luare de mită şi spălare de bani. În ceea ce priveşte mediatizatul caz al senatorului Dan Şova, acuzat de complicitate la abuz în serviciu, CCR a obligat Senatul să scrie practic negru pe alb că a respins încuviinţarea arestării preventive a acestuia. Trebuie publicată această decizie în „Monitorul oficial” spun judecătorii, iar abia apoi ea poate fi conestată la CCR.
Amintim că DNA ceruse încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a lui Sova. Deşi majoritatea parlamentarilor a votat pentru, Senatul a respins solicitarea procurorilor deoarece nu a fost întrunită o majoritate din numărul total al senatorilor.
Ulterior, sub presiunea opiniei publice, parlamentarii şi-au modificat Statutul în aşa fel încât urmărirea penală, reţinerea şi arestarea preventivă a unui deputat sau senator să poată fi aprobate cu votul majorităţii celor prezenţi la şedinţa camerei.