România în NATO şi problemele contemporane
Rusia a avertizat din nou România, pentru a doua oară în decurs de o săptămână, că prin decizia de suplimentare a efectivelor NATO pe teritoriul său sacrifică stabilitatea regională în Marea Neagra.
România Internațional, 09.04.2015, 12:37
România este un aliat de nădeje al NATO, iar NATO îşi apără toţi aliaţii împotriva oricărei ameninţări, este răspunsul Alianţei Nord-Atlantice la noile avertismentele lansate de Rusia la adresa Bucureştiului.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Moscova, Aleksandr Lukaşevici, a criticat, pentru a doua oară în decurs de o săptămînă, decizia autorităţilor române de suplimentare a efectivelor NATO pe teritoriul său. Potrivit acestuia, conducerea Romaniei transforma ţara într-un cap de pod al SUA şi NATO în apropiere de graniţa Rusiei şi este gata, cităm ,,să sacrifice interesele de menţinere a stabilităţii” în regiunea Mării Negre.
In replică, adjunctul purtătorului de cuvânt al NATO, Carmen Romero, susţine că declaraţiile Moscovei sunt „provocatoare, lipsite de fundament şi inadecvate”. Ea a explicat că decizia Alianţei de a-şi mări prezenţa militară în Europa de Est este răspunsul NATO la acţiunile agresive ale Rusiei în Ucraina. Moscova a violat, prin acţiunile sale, legislaţia internaţională şi şi-a încalcat angajamentele asumate prin Tratatul Fondator NATO-Rusia, a mai spus Romero.
Premierul român Victor Ponta a salutat reacţia NATO, care subliniază clar hotărârea Alianţei de a-şi proteja membrii faţă de orice formă de agresiune”. El a reafirmat ca România este un partener de incredere al NATO şi nu se va lasa intimidată de declaraţiile agresive ale diplomatiei ruse. Bucureştiul condamnă actiunile agresive ale Federatiei Ruse in Ucraina vecină, a mai spus Ponta. El a precizat ca România este un stat membru al NATO şi va lua doar acele decizii pe care le considera corecte şi oportune pentru obiectivele de securitate naţionale şi ale Alianţe Nord-Atlantice.
Şi şeful diplomaţiei de la Bucureşti, Bogdan Aurescu, a reacţionat pe un site de socializare, subliniind că poziţia exprimată de NATO în legătură cu afirmaţiile purtătorului de cuvânt al Ministerului rus de externe reflectă pe deplin poziţia României. Nu este pentru prima dată când Moscova critica Bucureştiul.
Joia trecută, acelaşi purtător de cuvânt al MAE rus avertiza România că trebuie să fie conştientă de „responsabilitatea si de consecinţele” suplimentării efectivelor NATO pe teritoriul său. Lukaşevici a criticat proiectul de lege aprobat de Executivul de la Bucureşti privind staţionarea, desfăşurarea de operaţiuni şi tranzitul forţelor armate străine pe teritoriul României.
Şi decizia României de a găzdui pe teritoriul său, la baza militară de la Deveselu, a unor elemente ale scutului antirachetă american în Europa, dezvoltat sub umbrela NATO, a stârnit critici repetate ale Rusiei, deşi aceasta a primit asigurări, atât din partea responsabililor Alianţei cât şi a celor de la Bucureşti, că scutul este unul pur defensiv şi nu este îndreptat împotriva Moscovei.