Eliminarea cotelor de lapte în UE
Eliminarea, de la 1 aprilie, a cotelor de lapte în statele membre UE, stârneşte îngrijorarea producătorilor români din domeniu.
România Internațional, 01.04.2015, 12:44
De la 1 aprilie 2015 cotele de lapte în UE vor fi eliminate, astfel că fiecare ţară membră a blocului comunitar va avea voie să producă oricât va dori. Fermierii români sunt îngrijoraţi de consecinţele acestei măsuri.
Asociaţia Patronală Română din Industria Laptelui (APRIL) estima la începutul anului că din cele 130 de fabrici de lactate la nivel naţional vor mai rămâne până la finalul lui 2015 în jur de 70. Potrivit Asociaţiei, piaţa lactatelor din România este estimată la aproape 900 de milioane de euro.
Zilele trecute, vicepreşedintele Federaţiei Agrostar, Ştefan Muscă, a declarat că după eliminarea cotelor la lapte mulţi fermieri vor falimenta, în condiţiile în care laptele din străinătate va fi mai ieftin. In opinia sa, 60% din fermele de vaci din ţară vor dispărea pentru că în celelate state UE subvenţiile sunt mai mari ca în România şi se dau la timp.
Ministrul agriculturii Daniel Constantin, i-a asigurat, însă, pe fermieri că nu trebuie să fie îngrijoraţi de consecinţe, pentru că, potrivit estimărilor, producţia de lapte va creşte doar cu un procent la nivelul ţărilor membre, deci nu va exista un risc major ca România să importe lapte mai ieftin din alte ţări. El a subliniat că, în prezent, problema de pe piaţa autohtonă a laptelui este scăderea consumului din cauza preţului. Constantin speră că reducerea TVA la produsele alimentare, inclusiv la lapte, de la 24% în prezent, la 9%, măsură pe care guvernul intenţionează să o adopte începând cu luna iunie, va avea un efect benefic. Cu TVA scăzut vrem să relansăm consumul şi poate va fi şi un preţ mai bun la poarta fermei, a mai spus Constantin, adăugând că este necesară şi o îmbunătăţire a activităţii de colectare a laptelui de la producatori.
Pe de altă parte, Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) din România a anunţat că, de la 1 aprilie, odată cu eliminarea cotelor de lapte în UE, au apărut noi reglementari pentru producătorii şi achizitorii din domeniu. Astfel, orice livrare de lapte pe teritoriul României se poate realiza doar în baza unui contract încheiat între părţi, cu o durată de minim 6 luni. Orice livrare in afara contractului se sancţionează conform legii. Pentru cota de lapte pe perioada 2014/2015, fermierii români trebuie să depună până pe 14 mai 2015 declaraţii anuale privind livrările/vânzările directe de lapte.
De la 1 mai, operatorii economici trebuie să declare până pe data de 15 a fiecarei luni, cantitatea de lapte achiziţionată de la producatori în luna precedentă. APIA a recomandat producătorilor români să se constituie în organizaţii pentru a putea rezista pe piaţă şi pentru a creşte puterea de negociere a preţului laptelui cu prim-cumpărătorii.
Pentru a fi recunoscute, organizaţiile de producători trebuie să depună o cerere însoţită de documente anexe la centrele judeţene APIA de care aparţin.