Premiile Gopo pentru filmul românesc
La Bucureşti a avut loc Gala Premiilor Gopo, aşa numitele 'Oscaruri româneşti'. Distins cu nouă premii, Closer to the Moon de Nae Caranfil a fost filmul ediţiei.
Mihai Pelin, 31.03.2015, 13:35
Closer to the Moon, în regia lui Nae Caranfil, a fost marele câştigător al Galei Premiilor Gopo ale cinematografiei româneşti, eveniment care a avut loc luni la Teatrul Naţional din Bucureşti. Coproducţia internaţională cu distribuţie hollywoodiană şi-a adjudecat nouă premii, printre care trei dintre cele mai importante ale serii: Cel mai bun film, Cel mai bun regizor şi Cel mai bun scenariu.
“Am avut în această gală mai multe filme care sondează epoca comunistă. Mă bucur că am fost alesul, pentru că eu cred că este o sursă extraordinară de inspiraţie, pentru că acest circ care s-a petrecut în această parte a lumii n-ar trebui să fie uitat.” a spus Nae Caranfil, la primirea statuetei Gopo. Distincţia i-a fost înmânată de ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, şi directorul Teatrului Naţional, Ion Caramitru.
Quod Erat Demonstrandum, filmul cu cele mai multe nominalizări la actuala ediţie a premiilor Gopo, şi-a atribuit la rândul său cinci trofee, printre care premiile de interpretare de la categoriile Cel mai bunactor într-un rol principal – Florin Piersic Jr., Cea mai bună actriţă într-un rol principal – Ofelia Popii, Cel mai bun actor într-un rol secundar – Virgil Ogăşanu, Cea mai bună actriţă într-un rol secundar – Alina Berzunţeanu. Multipremiatul Toto şi surorile lui, în regia lui Alexander Nanău, a câştigat Premiul Gopo pentru Cel mai bun film documentar, în timp ce Radu Jude a primit cel de-al şaşelea Gopo din carieră pentru Cel mai bun scurtmetraj ficţiune – Trece şi prin perete.
La categoria Cel mai bun film european, voturile profesioniştilor din cinematografie şi ale criticilor de film au mers către La Grande Bellezza (Paolo Sorrentino). #Selfie, una dintre peliculele româneşti cu cele mai mari încasări – peste 1.1 milioane de lei (250 de mii de euro) – şi peste 100 de mii de spectatori, a fost distins cu Premiul Publicului. Momente speciale în cadrul Galei au fost prilejuite de câştigătorii Premiilor Gopo pentru Întreaga Activitate – Eugenia Bosînceanu, şi Întreaga Carieră -Coca Bloos.
În total, peste 80 de filme româneşti lansate în cinematografe şi în festivaluri au fost luate în considerare pentru nominalizările celei de-a noua ediţii a galei premiilor Gopo, aşa numitele Oscaruri româneşti. Ele sunt oferite de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi recompensează anual cele mai importante realizări cinematografice naţionale din cursul anului precedent. Numele festivalului a fost dat în semn de omagiu pentru cineastul Ion Popescu Gopo, care a câştigat în 1957 Palme d`Or pentru „Cel mai bun scurt metraj de animaţie”.