Exerciţii şi transporturi militare
În contextul mai larg al exerciţiilor militare din Europa, şi în România au loc o serie de acţiuni care vizează pregatirea de lupta a armatei.
Valentin Țigău, 20.03.2015, 13:05
România a fost traversată, săptămâna aceasta, de un transport impresionant de tehnică de luptă americană: o garnitură de tren cu aproximativ 35 transportoare blindate Stryker, autovehicule blindate Humvee şi camioane logistice având ca destinaţie Baza militară Mihail Kogălniceanu. Iar la Baza de la Câmpia Turzii au ajuns şase aeronave de luptă americane F-16 dintr-o escadrilă care a făcut istorie în timpul războiului din Vietnam.
În apele Mării Negre, navele militare din gruparea navală NATO şi cele ale Forţelor Navale Române au încheiat, tot săptămâna aceasta, o serie de exerciţii de luptă antisubmarin sau de respingere a atacului unor nave şi ambarcaţiuni rapide inamice. Marina militară română a participat cu două corvete, două nave purtătoare de rachete, Fregata Mărăşeşti şi trei aeronave. Toate aceste manevre se înscriu în tabloul mai amplu al exerciţiilor militare care se desfaşoară în Nordul Europei şi în zona Mării Negre, în ţări din cadrul NATO, dar şi în Federaţia Rusă, unde Vladimir Putin a ordonat exerciţii care testează capacitatea de reacţie a forţelor ruseşti.
România a dus întotdeauna o politică militară defensivă. Aderarea ei la NATO, pe 29 martie 2004, nu a modificat acest vector, dar a integrat-o într-un sistem de apărare comun şi puternic, având drepturi, obligaţii şi principii acceptate unanim de toate cele 28 de state membre. Referindu-se la participarea României la recentele exerciţii militare, generalul de brigadă, Dorin Ioniţă declara pentru Radio România: Actualul context regional de securitate, dar mai ales nivelul nostru de ambiţie privind nevoile operaţionale au condiţionat angajarea militarilor noştri alături de militari din alte ţări NATO şi partenere la un număr semnificativ de exerciţii pe întreg parcursul anului 2015. Vorbim despre un număr de aproximativ 30 de exerciţii ample. În primăvara acestui an numărul exerciţiilor majore se ridică la 10. Complexitatea acestor exerciţii este dată de modul de planificare şi desfăşurare după un scenariu unic, o conectivitate la nivel multinaţional.
În prezent, la baza aviatică de la Câmpia Turzii, sub genericul “Dacian Warhawk” se află în desfăşurare un exerciţiu militar româno-american. Potrivit specialiştilor, acesta asigură un nivel de pregătire care răspunde contextului internaţional în care ne aflăm, situaţiei geopolitice şi geostrategice şi este calat pe scenarii bine definite, care asigură un antrenament complet.