O nouă legislaţie fiscală
Guvernul de la Bucureşti este hotărât să pună în practică încă de anul acesta noul Cod Fiscal şi cel de Procedură Fiscală.
Roxana Vasile, 12.03.2015, 12:48
Guvernul de la Bucureşti este hotărât să pună în practică încă de anul acesta noul Cod Fiscal şi cel de Procedură Fiscală, prin care ar urma să fie reduse substanţial taxele şi impozitele.
Premierul Victor Ponta a promis că proiectul va ajunge în dezbaterea Legislativului până la sfârşitul acestei luni, pentru a fi adoptat până la finalul actualei sesiuni parlamentare: “Este o reformă radicală pentru România. Putem să o facem acum, pentru că toate rezultatele economice ne permit acest lucru şi nu trebuie să ratăm acest moment. Îmi doresc foarte tare ca cele două Coduri să fie dezbătute în Parlament. Doar dacă va exista un blocaj politic, iau în considerare angajarea răspunderii Guvernului. Sper că nu va fi cazul! Am văzut că opoziţia şi-a schimbat punctul de vedere iniţial, care era unul pur politicianist, şi vor susţine acest Cod Fiscal şi bine fac, pentru că nu este Codul nostru, ci al României, care va ajuta la crearea de locuri de muncă şi la dezvoltarea economică.”
Potrivit premierului Ponta, mediul de afaceri aşteaptă cu optimism noua legislaţie fiscală, care ar urma să creeze peste 300 de mii de locuri de muncă. Proiectul de Cod Fiscal mai prevede, între altele, scăderea, de anul viitor, a cotei standard a TVA de la 24%, cât este în prezent, la 20%, şi cu alte două procente, din 2018. Tot de anul viitor şi TVA pentru alimentele de bază – carne, peşte, legume şi fructe – s-ar diminua de la 24 la 9%. Din 2017, contribuţiile la Asigurările Sociale vor scădea atât pentru angajat, de la 10,5 la 7,5%, cât şi pentru angajator, de la 15,8 la 13,5%.
Guvernul mai propune reducerea cotei unice de impozitare de la 16 la 14% din 2019. Alte modificări vizează reducerea accizelor la carburanţi, dar, în schimb, creşterea impozitelor pentru locuinţe şi terenuri.
Adepţi ai relaxării fiscale, liberalii din opoziţie au avertizat ferm că nu vor fi niciodată de acord ca un Cod Fiscal să fie trecut prin asumarea răspunderii Guvernului, fiind de părere că social-democraţii la putere ar face o mare greşeală dacă ar lua o astfel de decizie. Codul Fiscal este un proiect care ar trebui să aibă speranţă şi durată de viaţă mai mari decât viaţa politică a unui premier, motiv pentru care este necesar să stea în dezbatere publică suficient de multă vreme pentru ca toată populaţia României să înţeleagă care sunt avantajele lui, spun liberalii. Ei vorbesc şi de o “sarabandă populistă”, promisiunile PSD de reducere a taxelor şi impozitelor neputând fi susţinute.
Cât despre ong-uri, acestea sunt de părere că modificarea Codului Fiscal ar afecta veniturile a mii de organizaţii neguvernamentale, spitale, universităţi, şcoli şi muzee şi ar penaliza marile companii care realizează profit şi fac sponsorizări. Părerile sunt împărţite şi în rândul economiştilor. Cei mai prudenţi cred că relaxarea politicilor monetare şi fiscale nu ar conduce la creştere economică.