Noi dosare de corupţie în atenţia justiţiei
În România continuă, neabătută, lupta anticorupţie, chiar dacă au apărut, deja, voci care invocă saturaţia ce-ar fi fost provocată, în ultima vreme, de dosarele răsunătoare şi de mediatizarea lor excesivă.
Bogdan Matei, 06.03.2015, 13:08
Sunt, printre marii corupţi, unii care inspiră compasiune şi cărora, interesat sau cu sinceritate, chair li se plânge de milă. Stat poliţienesc, republica procurorilor, procese-spectacol, justiţie televizată sunt leit-motivele pledoariilor pentru domolirea luptei anticorupţie. Acestea sunt, totuşi, voci marginale, fiindcă atât mass-media, cât şi publicul nu-şi ascund, în majoritate, satisfacţia faţă de acest început de dreptate, după aproape 25 de ani în care în România postcomunistă s-a putut fura fără riscuri.
Bărbaţi şi femei care până ieri constituiau presupusele elite politice, mediatice, de afaceri sau mondene ale ţării ies, în cătuşe, din locuinţele lor opulente şi, înainte de urca în duba poliţiei, declară că sunt victimele, cu desăvârşire inocente, ale unor răzbunări sau, în cel mai bun caz, ale unor confuzii.
Caz-şcoală, fostul ministru al Dezvoltării şi Turismului, Elena Udrea, cel mai influent personaj din anturajul fostului preşedinte Traian Băsescu (dreapta populară), protagonistă a multor afaceri neclare din cei zece ani de mandat ai acestuia, fabulează de câteva săptămâni asupra pretinselor comploturi politico-poliţieneşti care ar fi trimis-o după gratii. Insensibilă, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, joi, contestaţia sa faţă de arestarea preventivă, decisă într-un dosar asezonat cu luare de mită şi abuz în serviciu.
Inamic jurat al preşedintelui, premierul social-democrat Victor Ponta contemplă, o dată la câteva zile, pelerinajul la Parchet al rudelor sale. Joi a fost audiată, în calitate de martor, de Direcţia Naţională Anticorupţie Ploieşti (sud), însăşi mama primului-ministru, Cornelia Naum, într-un dosar în care ginerele ei, Iulian Herţanu, a fost arestat preventiv, pentru constituire de grup infracţional organizat, deturnare de fonduri europene şi evaziune fiscală. În acelaşi caz fusese anterior audiată şi soţia lui Herţanu, sora premierului Ponta.
Tot la Ploieşti şi tot din PSD, primarul Iulian Bădescu a fost arestat preventiv pentru luare de mită şi abuz în serviciu. El este acuzat că, în 2013, a pretins 300 de mii de euro, din care a primit 100 de mii, în schimbul unei finanţări ilegale pe care primăria a acordat-o popularei echipei locale de fotbal, Petrolul. Vedetă de televiziune tabloidă şi fondator de partid populist pe care l-a codus în Parlament, Dan Diaconescu a fost, între timp, condamnat definitiv la 5 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, pentru şantaj, exercitat inclusiv în direct, prin intermediul emisiunilor sale halucinante.
Medicul şi fostul senator PSD Şerban Brădişteanu a fost şi el condamnat la un an de închisoare cu suspendare, pentru favorizarea infractorului în cazul fostului premier social-democrat Adrian Năstase. Şef al Secţiei de Chirurgie Cardiovasculară a unui spital bucureştean şi cotat drept unul dintre cei mai buni chirurgi români, Brădişteanu, a tergiversat, sub pretextul unor probleme imaginare de sănătate ale acestuia, încarcerarea lui Năstase, care fusese, la rându-i, condamnat definitiv pentru corupţie.