Românii din străinătate
Problemele românilor din străinătate continuă să preocupe preşedinţia şi parlamentul. Cele două instituţii caută soluţii pentru rezolvarea unor situaţii complexe.
Valentin Țigău, 02.03.2015, 14:05
Situaţia românilor din străinătate revine în atenţia opiniei publice din ţară, la puţin timp după alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014. Pe site-ul preşedinţiei României a fost publicată noua organigramă a aparatului prezidential care include, în premieră, un Departament al Problemelor Diasporei. Preşedintele Klaus Iohannis afirmă, într-un mesaj postat pe o reţea de socializare, că, pe perioada mandatului său, îşi doreşte o politică externă apropiată de cetăţenii români. Vreau, spune el, ca românii, oriunde trăiesc, să fie mândri de modul în care sunt reprezentaţi în străinătate, iar întărirea relaţiilor cu celelalte state să aibă consecinţe pozitive asupra vieţii lor de fiecare zi”.
Principalele probleme ale diasporei româneşti au stat, de altfel, în atenţia preşedintelui Klaus Iohannis, şi în cadrul vizitei oficiale efectuate, săptămâna trecută, în Germania. De interes general pentru toţi românii, a fost tema intrării României în Spaţiul Schenghen de liberă circulaţie europeană, iar preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din România, Paul-Jürgen Porr, care l-a însoţit pe Klaus Iohannis în vizita la Berlin, estimează că România ar putea intra, parţial, în Spaţiul Schengen, în ceea ce priveşte graniţele aeriene şi fluviale, până la sfârşitul anului.
El a precizat că şi cancelarul Angela Merkel s-a angajat să sprijine aderarea României. Paul-Jürgen Porr: Preşedintele Iohannis a fost foarte tranşant în ceea ce priveşte pretenţia noastră de a intra în spaţiul Schengen şi avem angajamentul doamnei Merkel că va fi un avocat al României în acest sens, pentru că nu ea hotărăşte, nu e o treabă a Guvernului din Germania, ci o treabă a comunităţii europene”.
Tot la sfârşitul săptămânii trecute, o delegaţie a Parlamentului României s-a întâlnit, la Madrid, cu reprezentanţi ai asociaţiilor româneşti din Spania. Reducerea taxelor consulare, asigurările de sănătate, sprijinul pentru repatrierea persoanelor decedate, introducerea votului prin corespondenţă sunt câteva dintre problemele ridicate de cei peste 700 de mii de români care trăiesc în Spania. Statisticile arată că 30 % din totalul românilor din aceasta ţară sunt afectaţi de criza economică şi de şomaj.
Revenind la recentele declaraţii ale preşedintelui Klaus Iohannis, acesta crede că plecarea în străinătate a românilor calificaţi este o pierdere pentru România, iar fenomenul trebuie oprit printr-o dezvoltare economică durabilă. Totodata, Klaus Iohannis e de parere ca România e mult mai bună decât imaginea pe care o are în lume. Noi, oamenii politici, afirma preşedintele, trebuie să muncim mai mult, împreună cu cetăţenii care ne-au votat, pentru ca imaginea să fie pe măsura ţării pe care ne-o dorim.”