Bilanţul Direcţiei Naţionale Anticorupţie
2014 a fost anul recordurilor pentru Direcţia Naţională Anticorupţie, atât în privinţa eficienţei procurorilor, cât şi a creşterii încrederii populaţiei în această instituţie.
Roxana Vasile, 25.02.2015, 12:15
Cele mai multe dosare penale înregistrate. Cele mai multe cauze soluţionate şi cele mai multe condamnări. Cel mai mare număr de demnitari anchetaţi într-un an. Cele mai mari confiscări, alături de cele mai multe rechizitorii, instrumentate cu doar 86 de procurori, acelaşi număr de la înfiinţarea, în 2002, a Direcţiei Naţionale Anticorupţie de la Bucureşti. Într-un cuvânt, 2014 a fost un an al recordurilor pentru această instituţie la a cărei prezentare a raportului activităţii, procurorul-şef, Laura Codruţa Kövesi, a completat: “Hotărârile judecătoreşti rămase definitive în cauzele DNA în 2014 au inclus confiscarea şi recuperarea de produse infracţionale în sumă de peste 310 milioane euro, de trei ori mai mult decât în 2013. Dacă această sumă ar fi efectiv executată, ar putea fi asigurat fondul de salarii pe care statul îl plăteşte tuturor medicilor din România într-un an.”
Prezent la şedinţa de bilanţ a Direcţiei, preşedintele Romaniei, Klaus Iohannis a cerut soluţii pentru creşterea numărului de procurori şi a bugetului instituţiei, dar şi pentru îmbunătăţirea gradului de recuperare a prejudiciilor. Klaus Iohannis: “Recuperarea prejudiciilor este, asemenea executării pedepsei, obligatorie, nu opţională pentru autorităţile statului. Situaţia din prezent, în care gradul de recuperare şi executare a prejudiciilor de către Ministerul Finanţelor este în cuantum de aproximativ 10%, este pur şi simplu inacceptabilă.”
Premierul Victor Ponta a vorbit, la rândul său, de necesitatea ca legislaţia din domeniul anticorupţie să treacă la un nou nivel, prin stabilirea unor diferenţe clare între încălcarea legii şi decizia politică: “Cred că, lucrând împreună, putem să găsim acea legislaţie europeană modernă prin care fiecare demnitar sau funcţionar public să ştie foarte clar: dacă încalcă legea, este sancţionat de către justiţie, dacă ia o decizie de oportunitate politică, este lăudat sau sancţionat de către alegători.”
Anul acesta, investigaţiile DNA vor continua, indiferent de funcţia administrativă sau politică deţinută de persoanele vizate. Procurorul-şef, Laura Codruţa Kövesi a dat asigurări! “În 2015, dincolo de continuarea instrumentării dosarelor de corupţie la nivel înalt, priorităţile vor viza şi cauzele având ca obiect frauda în domeniul achiziţiilor publice, utilizarea frauduloasă a fondurilor europene, corupţia în mediul de afaceri, în sistemul de justiţie, corupţia în sistemul de educaţie, sănătate, cu accent pe recuperarea prejudiciilor şi confiscarea extinsă. Activitatea DNA trebuie să continue să fie definită prin profesionalism, consecvenţă, operativitate, eficienţă, responsabilitate şi transparenţă.”
Scopul ultim este o Românie în care nimeni să nu fie nevoit să ofere mită pentru a obţine ceea ce i se cuvine şi în care nimeni să nu poată obţine prin corupţie un statut nemeritat.