Noutăţi în învăţământ
După vacanţa dintre semestre, elevii români se întorc în clase, activitatea lor urmând să fie jalonată de un nou regulament şcolar.
Roxana Vasile, 09.02.2015, 12:58
După o vacanţă intersemestrială de o săptămână, elevii din România au revenit, de luni, în clase. Şi, odată cu începerea celui de-al doilea semestru, au parte şi de un regulament şcolar nou potrivit căruia ei sau părinţii lor au dreptul să conteste rezultatele evaluărilor scrise de la clasă, solicitând învăţătorului sau profesorului să le justifice în termen de cinci zile de la comunicare. Dacă argumentele prezentate de cadrul didactic nu sunt considerate satisfăcătoare, elevii sau părinţii pot solicita directorului unităţii de învăţământ reevaluarea lucrării scrise. Pentru soluţionarea cererii de reevaluare, directorul va desemna două cadre didactice de specialitate, din unitatea de învăţământ, care nu predau la clasa respectivă.
Media notelor acordate separat de cei doi profesori este nota rezultată în urma reevaluării. În cazul în care diferenţa dintre nota acordată de cadrul didactic de la clasă şi nota rezultată în urma reevaluării este mai mică de un punct, contestaţia este respinsă şi nota iniţială rămâne neschimbată. În cazul în care diferenţa este de cel puţin un punct, contestaţia este acceptată. Tot potrivit noului regulament şcolar, conducerea şi personalul din unitatea de învăţământ nu pot face publice datele personale şi rezultatele şcolare ale elevilor.
Aceştia şi părinţii lor au dreptul să fie consultaţi şi să-şi exprime opţiunea pentru disciplinele aflate în oferta educaţională a unităţii de învăţământ, în concordanţă cu nevoile şi interesele de învăţare ale elevilor, cu specificul şcolii şi cu nevoile comunităţii locale sau ale partenerilor economici. Părinţii care nu îşi trimit copiii la şcoală vor primi amenzi. Ei nu mai pot nici motiva absenţele copiilor decât trei zile pe semestru în loc de şapte.
În noul regulament şcolar este prevăzut, de asemenea, că elevii au dreptul la tarife reduse cu 75% pentru accesul la muzee, la concerte, la spectacole de teatru, de operă, de film şi la alte manifestări culturale şi sportive organizate de instituţiile publice. Ei beneficiază, pe tot parcursul anului calendaristic, de tarif redus cu 50% pentru transportul local în comun. Ministerul Educaţiei, prin unităţile de învăţământ, decontează elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu, cheltuielile de transport, pe bază de abonament, în limita a 50 km.
De aceeaşi facilitate beneficiază şi elevii care locuiesc la internat sau în gazdă, cărora li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a opt călătorii dus-întors pe semestru. Nu în ultimul rând, elevii pot beneficia şi de credite bancare pentru continuarea studiilor.