Evoluţii în dosarele anticorupţie
Elena Udrea, femeia fatală a politicii româneşti, trece prin cele mai dificile momente de la lansarea ei în arena publică, în urmă cu un deceniu.
Ştefan Stoica, 05.02.2015, 12:46
Problemele cu justiţia ale Elenei Udrea, deputat, ex-ministru şi fost candidat la prezidenţiale, sunt tot mai multe şi mai grave. Iar modalitatea pe care a ales-o de a se apăra de acuzaţii, invocând o presupusă cabală a serviciilor secrete, nu e nici credibilă, nici inspirată. Miercuri, procurorii anticorupţie au cerut, în două rânduri, încuviinţarea arestării preventive a Elenei Udrea pentru acuzaţiile din dosarele de corupţie „Gala Bute” şi „Microsoft”.
Primul priveşte organizarea, în 2011, cu implicarea Ministerului Dezvoltării regionale şi Turismului pe care îl conducea la acea vreme, a unei gale ce-l avea ca protagonist pe fostul campion mondial la box, Lucian Bute. Al doilea dosar este legat de acordarea ilegală de licenţe IT la Ministerul Educaţiei. De la fals în declaraţiile de avere şi spălare de bani, acuzaţiile au fost extinse la trafic de influenţă şi luare de mită, Procurorii mai spun că Elena Udrea a încălcat condiţiile impuse de regimul de control judiciar sub care se afla, ceea ce atrage după sine privarea de libertate.
Udrea a respins din nou acuzaţiile, pe care le-a pus pe seama declaraţiilor sale referitoare la directorul interimar al Serviciului Român de Informaţii, generalul Florian Coldea. Ea a susţinut, la postul public de televiziune, că acesta ar încerca să conducă România prin măsuri oculte, manipulare şi prin ceea ce Udrea a numit relaţia specială pe care o are cu procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi. Fostul ministru a recunoscut, însă, că nu poate proba nimic din afirmaţiile pe care le face şi care au la bază discuţii private cu diverse persoane.
Cam puţin din partea celei considerate, în virtutea relaţiei vechi, speciale cu fostul şef al statului, Traian Băsescu, cea mai puternică femeie din politica românească. Mentorul său tace, însă, fără a-i lua apărarea, aşa cum se aştepta opinia publică, iar personajele importante care gravitau în jurul Elenei Udrea, fostul soţ, Dorin Cocoş şi fosta şefă a procurorilor antimafie, Alina Bica, sunt în arest preventiv. Victimă a serviciilor secrete sau a propriilor fapte de corupţie? Pentru cei, nu puţini, care nu şi-au ascuns niciodată aversiunea faţă de politicianul Elena Udrea, întrebarea este retorică.
Totuşi, ea nu este singura personalitate a vieţii publice familiarizată cu birourile Direcţiei Anticorupţie. Procurorii au extins urmărirea penală şi în cazul lui Toni Greblă, până miercuri judecător la Curtea Constituţională. Constrâns de situaţia imposibilă în care punea instituţia, mai ales după ce DNA ceruse Senatului încuviinţarea arestării, Toni Greblă a demisionat. Printre acuzaţiile care i se aduc sunt favorizarea făptuitorului, folosirea de informaţii care nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii pentru a obţine bani sau foloase necuvenite.