Nume importante în anchetele privind corupţia
Foşti miniştri, oameni de afaceri şi chiar un judecător de la Curtea Constituţională sunt în atenţia DNA.
Corina Cristea, 30.01.2015, 12:03
Activitate intensă la DNA, nume sonore fiind reţinute sau puse sub învinuire în dosare cu greutate.
După mai multe ore de audieri, fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, figură marcantă a PDL, a ieşit încătuşat din sediul instituţiei amintite şi şi-a petrecut, joi, prima noapte după gratii. Acuzaţiile sunt de complicitate la abuz în serviciu într-un dosar în care este cercetată fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, reţinută încă din luna decembrie. În urmă cu un an, Bica ar fi ridicat în mod abuziv sechestrul care fusese aplicat asupra unui număr de 80 acţiuni deţinute de Videanu la o societatea comercială, ajutându-l, astfel, pe acesta să obţină foloase necuvenite prin înstrăinarea lor. La vremea respectivă, Videanu era anchetat de DIICOT, alături de alte persoane, pentru crearea unui prejudiciu de 11 milioane de dolari şi punerea în pericol a sistemului energetic naţional pe segmentul gazelor naturale.
La DNA a ajuns şi fosta colegă a lui Videanu în PDL, Elena Udrea, deputat, fost ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului şi candidat din partea PMP la recentele alegeri prezidenţiale. Numele Elenei Udrea apare în două dosare importante – cel al retrocedărilor ilegale de păduri în care prietena ei, fosta şefă a DIICOT a fost trimisă în judecată şi în cel al licenţelor Microsoft – unul din cele mai mari cazuri de corupţie de după revoluţie, în care sunt cercetaţi foşti miniştri şi cunoscuţi oameni de afaceri. Mita în acest din urmă dosar a fost estimată de procurori la zeci de milioane de euro.
Politicianul a fost adus cu mandat la sediul DNA, unde I-au fost aduse la cunoştiinţă acuzaţiile – spălare de bani şi fals în declaraţii de avere în dosarul Microsoft. Potrivit procurorilor, între 2009-2013 Elena Udrea a trecut în declaraţiile de avere achiziţionarea mai multor bunuri a căror valoare depăşeşte veniturile obţinute ca ministru, deputat sau din activitatea didactică. Iar surse judiciare susţin că Elena Udrea ştia că banii provin din infracţiuni, precum şi de intenţia fostului său soţ, Dorin Cocoş, de obţinere a unor chitanţe false prin care să acopere respectivele ilegalităţi.
Arestat preventiv, acesta este acuzat că ar fi cerut mită mai multe milioane de euro în schimbul influenţării unor responsabili guvernamentali, pentru atribuirea, în 2009, a contractului de licenţiere IT a sistemului de învăţământ unei anumite firme. Numele omului de afaceri apare şi în dosarul despăgubirilor de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Propritetăţilor în care fosta şefă a DIICOT este acuzată.
Urmărit penal pentru corupţie este şi Toni Greblă, judecător al Curţii Constituţionale, acuzat printre altele de trafic de influenţă şi de constituirea unui grup infracţional organizat care făcea exporturi de alimente prin Turcia, ocolind astfel embargoul impus de Rusia ţărilor din UE.