Raportul MCV pentru România
România se află pe drumul cel bun în combaterea corupţiei şi reformarea justiţiei şi trebuie să continue astfel.
Roxana Vasile, 29.01.2015, 12:31
Preponderent pozitiv, dar … e loc de mai bine! Raportul Comisiei Europene privind progresele României în materie de combatere a corupţiei şi reformare a justiţiei consemnează eforturile şi rezultatele în principal bune ale autorităţilor de la Bucureşti, până nu demult criticate, în cel mai bun caz, pentru inerţie.
De altfel, ministrul de resort, Robert Canzanciuc, spune că acest raport, pe 2014, este cel mai bun din ultimii cei aproape opt ani de când România, devenită membră a Uniunii Europene, este monitorizată prin intermediul aşa-numitului Mecanism de Cooperare şi Verificare. Direcţia Naţională Anticorupţie, Agenţia Naţională de Integritate, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Consiliul Superior al Magistraturii sunt premiantele anului trecut. Au fost luate în considerare marile dosare de corupţie instrumentate, care s-au soldat cu arestarea unor nume sonore din administraţie şi politică, dar a contat şi modul în care aceste instituţii au rezistat presiunilor politice.
Ministrul Cazanciuc: Rezultatele impresionante ale instituţiilor din sistemul judiciar în lupta anticorupţie, Înalta Curte, ANI, DNA, Ministerul Public, în ansamblul său, sunt marcate ca atare. Este remarcat, de asemenea, CSM-ul, care a apărat independenţa sistemului judiciar, prin reacţii la toate atacurile exercitate asupra judecătorilor, procurorilor şi asupra, în general, a instituţiilor.”
Foarte criticat în raportul Comisiei Europene rămâne, în schimb, Parlamentul, arătat cu degetul pentru blocarea unor anchete penale împotriva unor aleşi, promovarea de legi care aduc atingere luptei anticorupţie şi tergiversarea adoptării unor acte normative care să ajute justiţia.
Într-o reacţie imediată, preşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Valeriu Zgonea, s-a declarat de acord cu o procedură simplificată de ridicare a imunităţii parlamentare. Cu o condiţie, însă: Trebuie să eliminăm necesitatea de a mai discuta sau nu în Parlamentul României ridicarea imunităţii. Eu personal sunt de acord, dar nu putem să facem acest lucru fără o revizuire a Constituţiei.”
În consecinţă, mai este, încă, de lucru pentru a asigura evoluţia ireversibilă a reformelor în domeniul justiţiei şi combaterii corupţiei, în primul rând spre beneficiul societăţii româneşti şi a cetăţenilor săi – după cum spunea preşedintele ţării, Klaus Iohannis.
De altfel, miercuri, în chiar ziua publicării raportului, acesta a chemat la consultări reprezentanţii partidelor parlamentare. Cu toţii şi-au exprimat disponibilitatea de a susţine simplificarea procedurilor în cazul cererilor de încuviinţare a reţinerii, arestării sau percheziţionării parlamentarilor. Următorul raport din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare va fi prezentat peste aproximativ un an. România are, deci, răgazul necesar să dea curs recomandărilor Comisiei Europene.