Anticorupţia în România
Trebuie să scăpăm de corupţie şi de corupţi – declară preşedintele României, pe fondul continuării ofensivei justiţiei împotriva acestui flagel.
Roxana Vasile, 23.01.2015, 12:38
Corupţia este o ameninţare la adresa securităţii naţionale – a afirmat, joi, la un post de televiziune, preşedintele român Klaus Iohannis, care a dat, totodată, asigurări că îi va încuraja şi sprijini întotdeauna pe cei care luptă împotriva acestui flagel. Ofensiva anticorupţie pare de neoprit, dând măsura acestui fenomen care macină de ani buni societatea românească. Politicieni atât de dreapta, cât şi de stânga cărora adăpostul imunităţii le crea iluzia că ar fi mai presus de lege sau potenţi oameni de afaceri cu averi de milioane de euro care îşi imaginau că pot cumpăra orice sau pe oricine se văd, acum, nevoiţi să dea explicaţii.
Sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie din centrul Bucureştiului a devenit loc de pelerinaj. Săptămâna aceasta, lovitură de teatru! Pentru prima dată, procurorii au acuzat unul din cei nouă judecători la Curtea Constituţională – Toni Greblă – de grave fapte de corupţie. El este cercetat pentru trafic de influenţă şi constituirea unui grup infracţional organizat, care exporta produse agro-alimentare în Rusia, trecându-le prin Turcia, pentru a ocoli embargoul impus de Moscova asupra importului de produse din Uniunea Europeană. Toni Greblă este acuzat şi că, în perioada 2010-2015, a pretins şi primit de la finul său foloase necuvenite în schimbul promisiunii de a interveni şi determina diferiţi funcţionari publici să urgenteze o serie de acte în folosul firmelor acestuia din urmă.
Nici un fost ministru liberal de interne nu are zile prea bune! Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au admis cererea DNA de arestare preventivă pentru 30 de zile a lui Cristian David, acuzat de luare de mită. Ar fi primit, în 2007 – 2008, 500 de mii de euro pentru a interveni pe lângă un preşedinte de Consiliu Judeţean, şi el reţinut într-un alt dosar, în vederea emiterii unui titlu de proprietate asupra unui teren de 15 hectare.
De pământ este vorba şi în dosarul care se află, deja, pe masa unui complet de judecată ce se va pronunţa în cazul a 17 inculpaţi, între care fostul deputat social-democrat Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei, fostul deputat PSD Ioan Adam, şi fostul ministru al justiţiei, liberalul Tudor Chiuariu. Ei ar fi constituit un grup infracţional ce urmărea retrocedarea ilegală a peste 43 de mii de hectare de pădure. Prejudiciul adus statului depăşeşte 300 de milioane de euro.
Halucinante sunt şi informaţiile apărute în presă potrivit cărora democrat-liberalul Gabriel Sandu ar fi declarat că, pe întreaga durată a mandatului său de fost ministru al Comunicaţiilor, şi-ar fi finanţat partidul cu sume importante pentru a-şi menţine funcţia de ministru, dar şi poziţia în conducerea centrală a PDL-ului. Gabriel Sandu figurează pe o lungă listă de foşti miniştri de dreapta şi de stânga şi de oameni de afaceri anchetaţi într-un dosar privind achiziţionarea frauduloasă de licenţe Microsoft.