Direcţii ale politicii externe româneşti
Într-un interviu acordat postului nostru de radio, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, trasează câteva direcţii ale politicii externe româneşti.
Valentin Țigău, 14.01.2015, 12:12
Masacrul de la redacţia săptămânalului francez „Charlie Hebdo”, luarea de ostatici şi execuţiile dintr-un magazin evreiesc parizian au şocat întreaga lume.
La o săptămână de la aceste evenimente tragice, comparabile cu atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001, oamenii politici caută noi soluţii pentru a preveni repetarea lor. În unele ţări, au fost luate, deja, măsuri excepţionale. România nu şi-a schimbat politica de securitate, dar este solidară cu toate ţările în combaterea acestui flagel, asa cum declară, la Radio România, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu: ‘Noi am condamnat foarte prompt şi foarte rapid acest eveniment tragic, pentru că, din punctul de vedere al României, niciun act terorist nu este justificabil. Cu atât mai mult atunci când acest act terorist vizează libertatea de expresie. Şi una dintre consecinţele acestei situaţii este, după părerea mea, necesitatea intensificării cooperării internaţionale pentru combaterea terorismului’.
Pe 19 ianuarie, miniştrii de Externe din UE vor discuta, la Bruxelles, problema combaterii terorismului, sub toate formele. E posibil ca măsurile ce vor fi adoptate să vizeze un control mai riguros în spaţiul Schengen, la care România a cerut să adere. Şeful diplomaţiei române spune că aceste măsuri n-ar trebui, totuşi, să afecteze libertatea de circulaţie la nivelul UE. Bogdan Aurescu: ‘România este gata să participe la acest efort, chiar dacă nu este încă un membru al spaţiului Schengen, pentru că, în fapt, România se comportă ca un stat Schengen de facto’.
Pe de altă parte, afirmă ministrul, pentru România este la fel de importantă securitatea la graniţele sale, in contextul războiului din Ucraina. În acest context , politica externă a României se bazează pe promovarea relaţiilor diplomatice solide şi a parteneriatelor politico-militare care să-i asigure securitatea pe termen lung. Caracterizând, succint, la Radio România, actuala politică externă a Bucureştiului, ministrul Bogdan Aurescu a spus: Politica externă a României are obiective de consens naţional şi nu cred că se poate vorbi despre modificări ale elementelor directoare ale politicii externe a României: calitatea de membru al UE, calitatea de aliat al NATO, Parteneriatul strategic cu SUA, Parteneriatul strategic pentru integrare europeană cu Rep Moldova. Toate acestea sunt constante ale politicii externe româneşti.
Vorbind despre Parteneriatul strategic cu SUA, ministrul român a menţionat că, anul acesta, baza antirachetă de la Deveselu va deveni operaţională, următorul pas fiind integrarea sa în sistemul NATO antirachetă.