România condamnă acţiunea teroristă de la Paris
Românii se alătură tuturor celor care, la nivel mondial, condamnă sângerosul atentat terorist de la Paris.
Roxana Vasile, 08.01.2015, 12:37
Stupoare şi în România după cumplitul atentat terorist de miercuri, de la Paris, îndreptat împotriva publicaţiei Charlie Hebdo! Preşedintele Klaus Iohannis şi-a schimbat poza de profil pe pagina sa de Facebook: într-un pătrat negru scrie “Je suis Charlie” (“Eu sunt Charlie”), mesaj care a invadat, de altfel, internetul.
Atât şeful statului, cât şi premierul Victor Ponta le-au scris omologilor lor francezi. Îi asigur pe toţi partenerii României de întregul sprijin în lupta împotriva terorismului şi a extremismului de orice fel” – spune preşedintele Iohannis. Comunitatea internaţională trebuie să aibă o atitudine fermă în faţa încercărilor teroriste de distrugere a statului de drept, de încălcare a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti”. România este solidară cu Franţa şi condamnă ferm actul de terorism care afectează libertăţi fundamentale” – declară şi premierul Ponta.
Iar ministrul de externe, Bogdan Aurescu, declară: Este un act de o gravitate extremă împotriva presei, împotriva reprezentanţilor presei şi, prin urmare, un atac la însăşi esenţa democraţiei şi a valorilor şi libertăţilor fundamentale.
La Ambasada Franţei din Bucureşti drapelul a fost coborât în bernă, iar bucureştenii au adus flori şi au aprins lumânări. Cât despre ambasadorul François Saint-Paul, acesta a mulţumit tuturor românilor şi autorităţilor de la Bucureşti pentru mesajele de susţinere. Corul celor care îşi exprimă furia, dar şi solidaritatea faţă de cei care au făcut un credo din dreptul la exprimare liberă, este mondial.
Într-un interviu pentru cotidianul Le Figaro, cunoscutul romancier şi eseist Pascal Bruckner vede în masacrul cu sânge rece din capitala franceză – cel mai grav din Franţa din ultimii peste 50 de ani – o nouă etapă în războiul pe care islamismul radical îl duce împotriva democraţiilor occidentale. Autorii unor astfel de acte sunt islamo-fascişti. Iar victimele de la Charlie Hebdo, n.a. între care patru din cei mai cunoscuţi caricaturişti francezi, sunt primii reprezentanţi ai Rezistenţei în acest nou război.” – este de părere Bruckner. În viziunea lui, radicalizării islamului i-ar putea răspunde radicalizarea orbirii. Or tragedia de la Paris trebuie să deschidă ochi! Jurnalismul – pasiune şi meserie – se hrăneşte din libertatea de expresie. Echivalează, uneori, şi cu o luptă, doar că dusă cu creioanele sau cu stilourile.
Charlie Hebdo – scrie editorialistul publicaţiei Le Nouvel Observateur – trebuie să devină un simbol: acela al rezistenţei împotriva furiei şi a fanatismului. Pentru că atentatul echivalează cu un atac fără precedent contra presei, democraţiei şi a întregii naţiuni.
Actuala putere socialistă de la Paris, în particular, şi întreaga clasă politică franceză, în general, strânge rândurile şi face apel, la unison, la unitate şi solidaritate. Stigmatizează laşitatea teroriştilor şi dă asigurări că nu ei sunt cei care vor avea ultimul cuvânt.