Decizii ale Băncii Naţionale a României
BNR a decis să reducă, din nou, dobânda de politică monetară, aceasta ajungând la un nou minim istoric, 2,5%. Potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, decizia este o consecinţă a scăderii ratei anuale a inflaţiei, tendinţă care se va menţine şi în per
Corina Cristea, 08.01.2015, 12:14
În prima şedinţă de politică monetară din 2015, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis reducerea dobânzii de politică monetară de la 2,75% la 2,5%, începând cu data de 8 ianuarie. Este un nou minim istoric pe care îl atinge acest parametru, banca centrală rămânând astfel consecventă acţiunilor sale de stimulare a creditării în moneda naţională.
În 2014, Banca Naţională a României a redus dobânda de politică monetară de mai multe ori, de la 4 procente pe an la 2,75%. În acelaşi interval, banca centrală a diminuat ratele rezervelor minime obligatorii, atât în lei, cât şi în valută, acum aceste rate rămânând, însă, neschimbate. Potrivit guvernatorului Mugur Isărescu, decizia de reducere a dobânzii de politică monetară a fost luată în urma scăderii ratei anuale a inflaţiei şi plasării ei sub valorile prognozate, ca urmare a declinului preţurilor volatile şi inflaţiei scăzute din zona euro.
Mugur Isărescu: Rata anuală a inflaţiei a coborât la nivelul de 1,26% în luna noiembrie 2014, de la 1,44% în octombrie 2014, iar în luna noiembrie 2014, rata medie anuală a inflaţiei a fost de 1,1%, uşor inferioară nivelului de 1,2% din luna precedentă. Rata medie anuală a inflaţiei, determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum – indicator relevant pentru evaluarea procesului de convergenţă cu UE – s-a menţinut la nivelul de 1,4%.”
Economia României are, însă, nevoie şi de alte măsuri pentru a se consolida, mai spune Mugur Isărescu: Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României consideră că un mix adecvat de politici economice în linie cu prevederile acordurilor de finanţare externă, alături de un proces sustenabil de intermediere financiară şi o remunerare adecvată a depozitelor bancare, sunt esenţiale pentru consolidarea economiei româneşti şi întărirea rezistenţei acesteia la şocuri externe.”
Cursul de schimb al monedei naţionale faţă de euro s-a menţinut stabil pe parcursul anului 2014, iar ritmul anual de creştere a creditului în moneda naţională s-a majorat, a precizat Mugur Isărescu.
În acelaşi timp, însă, sectorul privat nu a beneficiat de împrumuturi pe fondul reducerii stocului de credite în valută şi al derulării procesului de eliminare a creditelor neperformante. Referindu-se la situaţia din Grecia, guvernatorul a apreciat că aceasta prezintă un mare pericol şi trebuie avut în vedere şi în România; dar, spune Mugur Isărescu, BNR are la dispoziţie instrumentele necesare pentru a gestiona eventualele riscuri.