Priorităţile preşedinţiei letone a UE
Preşedinţia UE a fost preluată pentru următoarea jumătate de an de Letonia, una din primele ţări baltice care a aderat la spaţiul comunitar după destrămarea URSS.
Mihai Pelin, 07.01.2015, 12:04
La mai bine de 10 ani de la intrarea sa în UE, Letonia, o mică ţară baltică, cu aproape două milioane de locuitori, asigură în primele şase luni din 2015 preşedinţia rotativă a Uniunii. Printre priorităţile anunţate se numără creşterea economică şi crearea de noi locuri de muncă în spaţiul comunitar. Mai multe detalii ne oferă corespondentul Radio România la Bruxelles, Cerasela Rădulescu: “Dosarele comunitare pe care Letonia va trebuie să le gestioneze timp de şase luni conţin o problematică extrem de complexă, căreia diplomaţia letonă va trebui să-i găsească o rezolvare: relaţiile UE cu Rusia, efectele crizei economice din Grecia, problemele legate de securitatea energetică şi, nu în ultimul rând, situaţia economică deloc optimă a UE. Autorităţile de la Riga au anunţat că vor să se implice în susţinerea eforturilor comunitare de combatere a islamismului jihadist, dar şi de eliminare a atitudinilor discriminatorii ale Londrei faţă de cetăţenii est-europeni care vor să muncească liber pe piaţa muncii din Marea Britanie.”
Letonia preia acest mandat într-un moment de incertitudini economice şi sociale. Previziunile economice recente ale Comisiei europene conduse de Jean-Claude Juncker arată o creştere lentă şi o rată ridicată a şomajului, 25 de milioane de persoane din totalul de 500 fiind fără un loc de muncă.
În ceea ce priveşte politica externă, anexarea, în martie 2014, a Crimeii de către Rusia şi intervenţia sa în Ucraina rămân preocupări presante pentru Letonia, desprinsă alături de celelalte ţări baltice din URSS. Şi asta, în ciuda asigurărilor NATO, ale cărei membre sunt de zece ani, şi în pofida prezenţei avioanelor de vânătoare occidentale care interceptează aparate ruseşti zburând tot mai aproape de frontierele lor.
În prezent, relaţiile diplomatice sunt extrem de reci între UE şi Rusia. Diplomaţia letonă a anunţat că abordarea unui dialog cu Moscova se va face pragmatic, fără idei preconcepute pro sau antiruse. Poziţia Letoniei, ţară cu o importantă minoritate rusofonă, în bună parte susţinătoare a Kremlinului, este una simplă: dacă va exista o îmbunătăţire considerabilă a situaţiei din Ucraina, Riga va propune ridicarea sancţiunilor impuse Rusiei. Dacă se va înrăutăţi, sancţiunile se vor înăspri.
În ceea ce priveşte politica de extindere a UE, Letonia recunoaşte importanţa acestui proces şi va încerca să înregistreze progrese în actualele negocieri cu Serbia, Muntenegru şi Turcia.