Bugetul României pentru 2015
Preşedintele român, Klaus Iohannis, a semnat decretele de promulgare a Legii bugetului de stat şi a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2015.
Roxana Vasile, 30.12.2014, 13:32
O veste foarte bună pentru toţi românii! Reacţia premierului social-democrat Victor Ponta are, cel puţin în aparenţă, aerul unui oftat de uşurare, după numeroasele critici pe care şi le-a atras pe tema bugetului pe 2015 al României. Îi fusese reproşat, inclusiv de Klaus Iohannis, contra-candidatul său victorios la alegerile prezidenţiale din noiembrie, că Guvernul a întârziat nepermis de mult cu elaborarea unui proiect de lege.
În plus, nu puţini erau cei care doreau să vadă cum va gestiona Executivul în bugetul pe anul viitor mult incriminatele pomeni electorale” din perioada scrutinului prezidenţial, între care o serie de majorări de alocaţii pentru persoane defavorizate. Elaborat abia începând cu jumătatea lunii noiembrie, bugetul a fost adoptat de plenul Parlamentului pe 21 decembrie. La distanţă de numai o zi, a fost contestat la Curtea Constituţională de foştii colegi de partid ai actualului preşedinte Klaus Iohannis.
Liberalii, cărora li s-au alăturat şi democrat-liberalii, cu toţii în opoziţie, au invocat printre motive lipsa unei strategii fiscal-bugetare şi faptul că proiectul de lege trebuia înaintat Legislativului până pe 15 noiembrie. Criticile care au fost aduse acestei legi nu pot fi considerate ca fiind încălcări ale Constituţiei – a explicat preşedintele Curţii, Augustin Zegrean.
Iar pe pagina sa de Facebook, premierul Victor Ponta a exclamat : Dacă cineva a înţeles cu adevărat de ce a contestat PNL Bugetul la CCR, îl rog să-mi explice şi mie!”. Şi tot el a adăugat : oamenii aşteaptă să ne schimbăm TOŢI (nu doar unii) în bine, să lăsăm scandalul şi confruntările inutile”, făcând trimitere la neînţelegerile cvasi-permanente pe care le avea cu fostul preşedinte Traian Băsescu, dar şi la rezultatul alegerilor prezidenţiale pe care le-a interpretat ca pe un semnal al românilor că vor pentru ţară o altfel de viaţă politică, în care puterea şi opoziţia să fie parteneri de dialog constructiv.
Luând act de verdictul Curţii Constituţionale, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretele de promulgare a Legii bugetului de stat şi a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2015, astfel că ele pot intra în vigoare pe 1 ianuarie. PSD, principala formaţiune din coaliţia la guvernare, suţine că viitorul buget este axat pe stimularea creşterii economice şi a creării de locuri de muncă, la pachet cu menţinerea echilibrelor sociale.
Social-democraţii vorbesc de scăderi de taxe, creşteri de salarii în Educaţie şi Sănătate sau cofinanţare de proiecte din fonduri europene. Liberalii susţin, în continuare, că multe din cifre şi estimări sunt nerealiste şi că actualul buget denotă lipsă de viziune în privinţa axelor de dezvoltare ale României. Aşteaptă, în consecinţă, să vadă cum va fi respectată schema bugetară propusă, bazată pe un deficit de 1,8% din PIB, pe o inflaţie de 2,2% şi pe o creştere economică de 2,5%.