Negocieri politice dificile în Rep. Moldova
Parlamentul nou-ales al Republicii Moldova se va întruni, pe 29 decembrie, cu o zi înainte de expirarea termenului limită pentru prima şedinţă a legislativului. Cele trei partide proeuropene prezente în legislativ poartă, de câteva săptămâni, negocieri în
Valentin Țigău, 24.12.2014, 12:49
Preşedintele Rep Moldova, Nicolae Timofti a fixat ziua de 29 decembrie pentru prima şedinţă a Parlamentului de la Chişinău, rezultat din alegerile legislative desfăşurate cu o lună în urmă.
Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Vlad Ţurcanu, a declarat că şeful statului a optat pentru această dată în speranţa că, până atunci, partidele proeuropene, care în prezent poartă discuţii cu privire la crearea unei majorităţi parlamentare, vor reuşi să finalizeze negocierile. Vlad Ţurcanu: Preşedintele speră că, în această perioadă, partidele vor definitiva negocierile, care să conducă la formarea unei majorităţi parlamentare. Preşedintele aşteaptă formarea unei coaliţii parlamentare, indiferent care va fi aceasta. În acelaşi timp, însă, cunoaşteţi poziţia şefului statului cu privire la importanţa continuării parcursului european, astfel încât preşedintele speră ca acea coaliţie creată să fie una proeuropeană.”
Negocierile între cele trei partide proeuropene au loc cu uşile închise, astfel încât nu se cunosc prea multe lucruri despre modul în care decurg acestea.
Presa de la Chişinău scrie că liberalii au propus viitorilor colegi de coaliţie să împartă portofoliile în baza unui principiu european. Adică, prima functie să fie aleasă de formatiunea care a obţinut cele mai multe mandate, apoi cea de-a doua şi a treia funcţie să le revină partidelor cu mai puţine voturi. Iniţiativa liberalilor a fost privită sceptic, însă, de reprezentanţii Partidului Democrat, care consideră că un astfel de model va fi acceptat numai la partajarea ministerelor, nu şi la partajarea celor mai înalte funcţii în stat. Cele trei formaţiuni proeuropene, PD, PLDM si PL vor detine, împreună, 55 de mandate în noul legislativ cu 101 locuri, ceea ce le permite să formeze o majoritate parlamentară în vederea votării unui guvern. Alaturi de aceştia, in legislativul unicameral au mai acces comuniştii şi socialiştii, cu programe care preconizează legături mai strânse cu Rusia.
La Bucureşti, preşedintele României, Klaus Iohannis şi premierul Victor Ponta au discutat situaţia din Rep Moldova exprimând dorinţa ca, în 2015, să fie continuate proiectele comune Bucureşti-Chisinau. Victor Ponta: „Împreună – preşedinte, noi, guvernul, toate structurile politice şi administrative din România – şi în 2015 trebuie să facem ce am făcut în 2014 sau chiar mai mult pentru Moldova.”
Luni, Moldova a semnat contractul de livrare de gaze naturale din România, considerat, la Chişinău, drept un prim pas către independenţa energetică şi economică faţă de Federaţia Rusă.