Noul preşedinte al României
După 10 ani în fruntea României, Traian Băsescu părăseşte fotoliul prezidenţial, care va fi ocupat pentru următorii 5 ani de Klaus Iohannis.
Ştefan Stoica, 22.12.2014, 12:56
Fostul primar al Sibiului, Klaus Iohannis, a părăsit urbea transilvană pentru a prelua funcţia supremă în statul român. Considerat un outsider înaintea cursei prezidenţiale, prea provincial şi civilizat pentru a se descurca în jungla politică din capitală, Iohannis a fost beneficiarul direct al unei prezenţe masive la urne şi al unui vot puternic de respingere a stângii reprezentate de premierul Victor Ponta, percepută ca arogantă şi coruptă. Ajuns preşedinte, Klaus Iohannis este hotărât să nu dezamăgească.
În discursul de învestitură rostit, duminică, în Parlament, el le-a promis românilor o societate profund schimbată, care să fi eliminat corupţia ca pericol major pentru ţesutul social, dar şi o clasă politică reformată. Klaus Iohannis, al cărui slogan de campanie a fost “România lucrului bine făcut”, a pledat pentru responsabilitate şi a promis că va fi primul care se subordonează acestei exigenţe. Klaus Iohannis:
Aşteptările mari pot duce la rezultate mari, şi vor duce, pentru că aşteptări mari înseamnă mai multă responsabilitate, mai mult efort, mai multă seriozitate şi mai multă muncă din partea tuturor, iar eu voi fi primul! Îmi propun ca la sfârşitul mandatului meu de preşedinte România să fie spaţiul unei alte stări de spirit, al unui alt climat social, în care să îşi găsească în sfârşit loc stabilitatea, aprecierea valorii şi calmul”.
Noul preşedintele a vorbit şi despre reconfimarea opţiunilor legate de Parteneriatul Strategic cu Statele Unite, apartenenţa la NATO şi Uniunea Europeană şi despre o relaţie privilegiată cu Republica Moldova vecină(ex-sovietică, majoritar românofonă). În ce priveşte politica externă, mandatul lui Iohannis se anunţă a fi în continuitatea celor două ale predecesorului său, Traian Băsescu. Fotografia României după cei 10 ani în care s-a aflat la conducere arată, potrivit fostului şef al statului, o ţară mai sigură ca niciodată, mai performantă economică, cu o justiţie liberă şi eficientă.
Pentru comentatori, deceniul în care Traian Băsescu s-a aflat în fruntea ţării a fost marcat de scandaluri cvasipermanente şi de conflictele cronice cu majoritatea clasei politice, care l-au expus la două tentative, nereuşite, de demitere. Totuşi, aceiaşi comentatori recunosc meritul lui Băsescu în a-i apăra pe procurori şi judecători de interferenţele politicului în actul de justiţie. Rezultatul a fost intensificarea fără precedent a luptei anticorupţie.
Stilistic, nu există diferenţe mai mari ca între fostul şi actualul preşedinte. Primul – impulsiv, dominator, puţin sau deloc aplecat spre negociere, cel de-al doilea – calm, metodic, aparent dispus să colaboreze. Ce contabilizează, însă, posteritatea în cazul oricărui om de stat sunt, până la urmă, viziunea şi forta de a o urma.