Aleşii locali şi schimbarea partidului
Curtea Constituţională a României a stabilit că legea prin care Parlamentul a aprobat ordonanţa de urgenţă a guvernului privind migraţia aleşilor locali este neconstituţională.
Mihai Pelin, 18.12.2014, 12:11
Curtea Constituţională din România a decis că legea prin care Parlamentul a aprobat ordonanţa guvernului privind migraţia aleşilor locali este neconstituţională. Legislativul trebuie, acum, să ia măsurile necesare cu privire la efectele juridice produse în perioada în care ordonanţa s-a aplicat, pentru a le pune în acord cu decizia Curţii.
Sesizarea privind necontituţionalitatea Ordonanţei a fost depusă de parlamentarii PNL. Ea a fost adoptată în septembrie, iar ulterior, numeroşi aleşi din administratia locală au optat pentru un alt partid, în funcţie de interese. În bună măsură, noua destinaţie politică a fost PSD, la guvernare, care a reuşit să atragă cu promisiunea unor fonduri. În documentul trimis Curţii, liberalii motivau că Ordonanţa încalcă prevederile Legii din 2004, potrivit căreia o persoană care a fost aleasă într-o funcţie din administraţia locală îşi pierde mandatul dacă se înscrie în alt partid politic decât cel pentru care a candidat sau dacă este exclusă sau demisionează din partidul pe care-l reprezintă în administraţia locală.
În prezent, nu este clară situaţia aleşilor locali care şi-au schimbat partidul în perioada de 45 de zile în care a funcţionat ordonanţa. Parlamentarii aşteaptă motivarea Curţii Constiuţionale pentru a stabili paşii următori, dar, spune senatorul PSD Ioan Chelaru, decizia nu se aplică retroactiv. Ioan Chelaru: “Pentru că este vorba de o ordonanţă în care sunt şi norme juridice cu aplicare temporară aşteptăm să vedem în considerentele Curţii dcă se referă şi la situaţiile tranzitorii create prin ordonanţa 55. Decizia Curţii nu se aplică retroactiv. Tot ce-i făcut, e bun făcut.”
În opinia PNL, ordonanţa a încurajat migraţia politică, mai ales în contextul alegerilor prezidenţiale care au avut loc în noiembrie. Deputata Alina Gorghiu a anunţat că liberallii vor susţine în parlament pierderea mandatelor pentru cei care au ales să treacă la alt partid. Alina Gorghiu:“Un efect al declarării neconstituţionalităţii acestei legi de aprobare a ordonanţei poate fi pierderea mandatelor aleşilor locali. Mizez pe acest lucru pentru că ar fi o restabilire firească şi normală a voinţei electoratului pe care, evident, dorim să o respectăm cu toţii.”
În opinia liberalilor, decizia CCR este un blam pentru premierul social-democrat Victor Ponta şi reprezintă un nou motiv pentru care el trebuie demis.
În prezent, aproximativ 500 de primari stau sub semnul neconstitutionalităţii. O eventuală invalidare a mandatelor lor stă numai în puterea instanţelor de drept comun, care deja au pe rol peste 100 de procese în această speţă.