Precizări privind închisorile secrete CIA
Ministerul român de Externe precizează că raportul privind programul CIA de interogare făcut public de Senatul american nu conţine referiri la România.
Mihai Pelin, 17.12.2014, 13:05
CIA a utilizat metode „brutale”, de multe ori „ineficiente”, pentru interogarea suspecţilor de terrorism, inducând în eroare constant Preşedinţia şi Congresul privind informaţiile obţinute, este concluzia raportului privind tehnicile de interogare ale Agenţiei în închisori secrete din Europa şi Asia, făcut public săptămâna trecută de Senatul american.
În versiunea publică a raportului sunt secretizate o serie de informatii, inclusiv ţările în care ar fi existat închisori secrete ale Agentiei CIA, scrie Washington Post, care însă adaugă că anumite detalii din document permit decodarea acestor centre de detenţie. Astfel, conform publicaţiei amintite, România, alături de Polonia, Lituania, Afganistan şi Thailanda, apare pe lista ţărilor unde CIA ar fi interogat prizonieri suspectaţi de terrorism în perioada 2002 – 2009.
În plus, o parte dintre suspecţi, care în prezent se află la Guantanamo, susţin că ar fi fost interogaţi în România, iar unul a facut chiar o plângere la CEDO.
Bucureştiul s-a grăbit să răspundă acuzaţiilor. Raportul CIA nu conţine referiri la România, iar autorităţile române nu deţin niciun fel de probe din care să rezulte că pe teritoriul ţării au existat centre de detenţie ale CIA sau că aeroporturile româneşti ar fi fost utilizate pentru transportul sau detenţia unor prizonieri suspectaţi de acte de terorism, a precizat MAE într-un comunicat.
De asemenea, nu există dovezi legate de cazuri în care persoane sau agenţii străine oficiale au fost implicate pe teritoriul României în acţiuni de privare de libertate sau transport ilegal de deţinuţi. Diplomaţia de la Bucureşti precizează că România, stat membru al UE şi al NATO, se disociază şi respinge vehement astfel de practici, indiferent de circumstanţe. Pe de altă parte, MAE reaminteşte că au fost făcute demersuri în scopul verificării informaţiilor respective, o comisie parlamentară de anchetă fiind instituită în 2005.
Adoptat de Senat în 2008, raportul a arătat că, în România, nu au fost identificate elemente privind existenţa unor baze secrete americane, centre de detenţie sau zboruri neautorizate ale CIA destinate transportului sau detenţiei unor prizonieri suspectaţi de acte de terorism.
În plus, pentru eliminarea suspiciunilor care incriminează România, autorităţile au declanşat o altă anchetă judiciară, aflată în derulare. Parteneriatul Strategic cu SUA este şi rămâne unul puternic, iar bazele colaborării cu Washingtonul în cadrul acţiunilor antiteroriste sunt solide, întemeiate pe obiective comune, pe respectarea dreptului internaţional, în vederea unui răspuns prompt la ameninţările emergente, concluzionează MAE.